Tipuri de yoga - Jnana Yoga 

print
 
Tipuri de yoga - Jnana Yoga

In cadrul celor noua stiluri principale de Yoga din India exista o disciplina contemplativa, care ne cere sa intampinam viata fara atasament personal. Aceasta forma de Yoga este cunoscuta sub numele de "Jnana".

Jnana Yoga este de multe ori mentionata ca, "unirea prin cunoastere". De asemenea, Jnana este cunoscuta si precum "calea de intelepciune". Un practicant de Jnana Yoga dedica mult mai mult timp practicii, cercetarii si auto-analizei. In mod traditional, aceasta metoda de Yoga a fost practicata de membrii castei Brahman (preot).

Jnana Yoga este o tehnica pentru cautarea eliberarii, in care identificarea cu sinele real (mai degraba decat cu corpul sau ego-ul) este dezvoltata printr-un efort constant de a discerne sau discrimina intre constientizarea pura si obiectele pe care le constientizam.

Jnana Yoga este strans asociata cu Advaita Vedanta. Vedanta este una dintre cele sase darshans sau filosofii a hinduismului, iar Advaita Vedanta este scoala de gandire in Vedanta, care crede ca totul in univers imparte un singur suflet.

Jnana inseamna intelepciune sau cunoastere in sanscrita, iar meditatia jnana are mai multe fatete. Scopul principal al meditatiei jnana este de a retrage mintea si emotiile de la perceperea vietii si a sinelui intr-un mod inselator, astfel incat cineva sa poata trai in acord cu realitatea sau cu spiritul.

O cale principala pe care yoghinul "jnani" mediteaza este de a elibera cu rabdare, sau de a pune deoparte toate gandurile si sentimentele, pana cand stralucirea luminoasa a sufletului rasare in minte si in inima si este permis sa faca o lucrare de transformare si iluminare in interiorul meditatorului.

O modalitate de a realiza acest lucru este cu ajutorul tehnicii numita neti-neti, care se traduce "nu acest lucru, nu acest lucru".

Meditatia Neti-neti

Ori de cate ori un gand sau un sentiment care nu este scopul, sau obiectivul meditatiei - anume ceea ce nu este sufletul si sinele - apare in minte, meditatorul spune pur si simplu neti-neti (nu acest lucru, nu acest lucru), si respinge ideea, conceptul, imaginea, sau sunetul.

Orice gand, orice sentiment este inlaturat cu rabdare, din nou si din nou daca este necesar, pana cand mintea este limpede iar sufletul este dezvaluit.

Ca un sfat, in timpul acestei meditatii - nu uita ca nu trebuie sa meditezi niciodata intr-un mod pasiv. Aceasta stare de constiinta este una de vigilenta, o aplicatie uimitoare a constientizarii.

Atunci cand formezi un obicei din neti-neti, poti inlatura si grijile, temerile sau frica si sa devii stabil si perfect centrat in lumina sinelui tau interior. Astfel, te poti uita la temerile si grijile tale cu intelegere profunda si le poti manevra dupa bunul tau plac.

 
Subiectul:   yoga Categoria:   spiritualitate Data: 2011-05-17
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Moartea nu este servila nimanui
 
Moartea nu este servila nimanui Multi dintre noi ne traim vietile fara sa ne gandim la moarte. Insa, moartea este ceva inevitabil pentru fiecare dintre noi. Aceasta nu depinde de cultura cuiva, de statutul sau, de culoarea pielii sau de persoana care este. Este o realitate dura, insa adevarata. ...
 
Procese in respiratie
 
Procese in respiratie Un adult in stare de repaus inhaleaza si expira de aproximativ 16 ori pe minut. De fiecare data, o jumatate de litru de aer este inhalat si expiratt. La sfarsitul unei expirari normale, o persoana poate forta plaminii sa elibereze o jumatate de litru suplimentar de aer, insa in plamini va ramine in permanenta un litru de aer care nu poate fi expirat. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>