Teoria inteligentelor multiple 

print
 
Teoria inteligentelor multiple

Teoria inteligentelor multiple a lui Howard Gardner se bazeaza pe premisa ca inteligenta fiecarui individ este compusa din inteligente multiple, dintre care fiecare are propriul sau sistem de operare independent in creier. Aceste inteligente includ: muzicala, verbal-lingvistica, spatiala, corporal-kinestezic, logico-matematica, naturalista si intrapersonala si interpersonala.

Inteligenta logico-matematica este utilizarea de relatii abstracte prezente in termeni fie de numere sau simboluri. Aceasta include de asemenea utilizarea logicii si analizei, in sensul de a organiza logic un eseu sau de a analiza o poezie. Cei care poseda inteligenta logico-matematica se bucura de jocuri cu numere, rezolvarea problemelor si jocuri de experimentare. Acestia de asemenea se descurca bine la scrisul care implica argumentare, expunere, clasificare si definitie.

Inteligenta verbal-lingvistica este utilizarea atat a limbii scrise si vorbite, in scopul comunicarii. Cei care poseda acest tip de inteligenta sunt sensibili la sunete, cuvinte, ritmuri si sensuri. Acestora le place poezia, lectura, jocurile de cuvinte, puzzle-uri si ghicitori.

Inteligenta corporal-kinestezica este abilitatea de a folosi in mod eficient organismul pentru a rezolva probleme. Cei care poseda inteligenta corporal-kinestezica sunt interesati de dramatism, dans, jocuri de rol si expresia fizica.

Inteligenta spatiala este manipularea de obiecte intr-un spatiu dat, indiferent daca acest spatiu este de dimensiunea unei bucati de hartie, o camera, o cladire sau un oras. Cei care poseda inteligenta spatiala raspund la indicii vizuale si le place sa inventeze si sa proiecteze.

Inteligenta muzicala este abilitatea de a face uz de relatia dintre timbru, pas si ritm. Cei care poseda inteligenta muzicala se bucura de cantatul la instrumente, voce si tobe si le plac sunetele vocii umane, sunetele din mediu si sunetele instrumentelor. Aceasta inteligenta a fost descrisa ca un model de auz.

Inteligenta interpersonala este capacitatea de a intelege gandurile, convingerile si intentiile altora, si capacitatea de a reactiona in mod corespunzator. Cei care poseda inteligenta interpersonala sunt sociali si in ton cu sentimentele altora. Acestia sunt lideri excelenti, isi ajuta colegii si lucreaza in cooperare cu ceilalti.

Inteligenta intrapersonala este un sentiment de auto-constientizare folosit pentru a ghida comportamentul individual. Cei care poseda aceasta inteligenta prefera sa lucreze independent. Acestia sunt auto-motivati si auto-constienti.

Inteligenta naturalista este o intelegere a lumii naturale si capacitatea de a folosi aceasta intelegere productiv. Persoanele care poseda inteligenta naturalista pot recunoaste si clasifica elemente din lumea naturala.

Combinatia precisa a inteligentelor variaza de la persoana la persoana. Ca de exemplu, o persoana ar putea avea ca dominante inteligenta verbal-lingvistica si interpersonala, cu forte secundare in inteligenta intrapersonala, spatiala si muzicala, si cu slabiciuni in inteligenta logico-matematica, naturalista si corporal-kinestezica. O alta persoana ar putea avea o combinatie complet diferita de inteligente. Fiecare caracter de inteligente este foarte similar cu ADN-ul, adica nimeni nu are exact  aceeasi combinatie de inteligente.

 
Subiectul:   minte, ganduri Categoria:   minte si emotii Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Iubirea neconditionata si limitele
 
Iubirea neconditionata si limitele Atunci cand le daruim celor din jurul nostru iubire neconditionata, ei tind sa profite de acest lucru iar noi tindem sa parem vulnerabili in fata lor. Cum ne putem impune propriile limite fara a afecta iubirea neconditionata pe care o daruim celorlalti? Faptul ca le aratam iubire celor din jurul nostru nu trebuie sa ne transforme in persoane care accepta orice, doar pentru ca iubim neconditionat. ...
 
7 obiceiuri ale increderii in sine
 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>