Tehnici de brainstorming 

print
 
Tehnici de brainstorming

Ce este brainstorming-ul? Acest termen desemneaza o tehnica de stimulare a creativitatii, descoperita de un om de publicitate american, care si-a dorit sa dea nastere unor idei inovatoare si inteligente, indispensabile unui domeniu atat de competitiv. Astfel, in1941, Alex Osborn, un tanar director de advertising, a gasit solutia pentru problemele sale - brainstorming-ul.

Folosind brainstorming-ul el a reusit sa transforme sedintele plictisitoare si neproductive intr-unele creative. Rolul acestei tehnici este de  a genera, in cadrul unei sedinte de creatie, un numar cat mai mare de idei, ca solutie pentru o problema concreta. Alex Osborne a stabilit patru reguli de baza, de la care nu trebuie sa se abata cei care vor sa aiba o sedinta de brainstorming reusita:

1. Criticarea ideilor emise de membrii grupului este interzisa.
2. Scopul sedintei de brainstorming este generarea cat mai multor idei, indiferent de calitatea, acuratetea sau compatibilitatea acestora cu problema de solutionat.
3. Participantii la brainstorming sunt sfatuiti sa se foloseasca de ce spun colegii lor pe post de trambuline, pentru a inventa alte si alte idei.
4. Rolul coordonatorului brainstorming-ului este de a incuraja emiterea de idei cat mai putin rezonabile, cat mai neortodoxe si cat mai iesite din comun.

De-a lungul anilor, sedinta de tip brainstorming a fost imbunatatita prin adaugarea unor noi reguli. Dupa ce am trecut in revista regulile de baza pentru ca acest gen de sedinta sa se desfasoare in conditii optime, ar trebui sa vedem care sunt cele mai folosite tehnici de brainstorming: stepladder, brainwriting, reverse brainstorming, starbursting, charette.

Prima tehnica - stepladder - adica brainstorming de tip scara, a fost pusa la punct de Steven Rogelberg, Janet Barnes-Farell si Charles Lowe, in 1992. Aceasta incurajeaza rolul, extrem de important de altfel, pe care il au ideile fiecarui participant la brainstorming. De aceea, tehnica sus-mentionata presupune sublinierea gandirii individuale, evitand astfel gandirea de grup. Avantajul utilizarii stepladder-ului consta in gama variata de idei rezultate.

A doua tehnica este brainwriting-ul. Aceasta metoda de brainstorming in scris acorda tuturor participantilor sanse egale de a-si exprima ideile si le ofera sansa de a gandi liber, fara sa fie influentati de ideile celorlalti membri ai grupului. Astfel, datorita brainwriting-ului, este evitata acceptarea ideii unuia dintre participanti inainte de a fi evaluate si ideile celorlalti.

O alta tehnica, reverse brainstorming-ul, consta in inversarea felului in care se pune problema. Urmatoarea etapa, dupa obtinerea ideilor dorite pentru rezolvarea problemei inversate, este de a rasturna din nou tot mecanismul. Astfel, ideile nu vor mai fi generate pornind de la problema reala, ci de la interpretarea ideilor opuse in contextul solutionarii problemei. Reverse brainstorming-ul este o tehnica utilizata in situatii dificile, care, aparent, nu mai au iesire, deoarece toate ideile au fost deja folosite.

Starbusting-ul este a patra tehnica de brainstorming pe care v-o propun in acest articol. Obiectivul principal al starbusting-ului este de a intelege mai bine o idee, o propunere. Rolul acestei tehnici de brainstorming nu este de a gasi raspunsuri, ci de a identifica cele mai importante intrebari. Totodata, utilizarea starbusting-ului, desi este o tehnica simpla, creeaza posibilitati inedite de abordare a unui subiect sau a unei probleme anume.

Ultima tehnica este denumita dupa un termen francez, folosit in secolul al XIX-lea - charette - care insemna "vagon". Charette presupune impartirea unui grup mai mare in mai multe grupuri mici. Astfel, fiecare grup va efectua sesiuni succesive de brainstorming pana cand toate grupurile au contribuit la gasirea de solutii pentru problemele puse in discutie. Aceasta tehnica presupune ca fiecare grup sa aiba cate un moderator, al carui rol este de a coordona discutiile si de a nota solutiile gasite. Cand timpul alocat unui grup pentru a discuta a expirat, coordonatorul se muta intr-un alt grup. Astfel, fiecare coordonator al fiecarui grup se va afla in alta parte la inceperea unei noi sesiuni.

Lista tehnicilor de brainstorming este destul de cuprinzatoare. Drept urmare, acest subiect ramane deschis si poate intr-un articol viitor vom aborda alte tehnici de acest gen.

 
Subiectul:   minte, ganduri Categoria:   minte si emotii Data: 2011-04-19
 
Autor:          ana-venera i.
 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Schimba-ti cursul vietii
 
Schimba-ti cursul vietii Te-ai intrebat vreodata cum sa iti schimbi cursul vietii? De ce nu esti cu adevarat multumit de viata ta, desi te bucuri de un job bine platit, de o familie, de o situatie financiara buna si de prieteni? Ei bine, ai fi surprins sa afli ca desi aparent ai totul, iti lipseste totusi ceva. M-ai putea intreba ce anume. Raspuns: controlul propriei tale vieti! ...
 
Lectii moderne de viata
 
Lectii moderne de viata     Viata este scurta. Nu stii niciodata cand va fi ultima zi din viata ta. Daca exista ceva ce vei regreta daca nu faci sau nu spui, atunci fa-o acum!     Copiii sunt cel mai pretios lucru pentru fiecare mama si tata. Dedicati-va timpul pentru copii. Cresterea copiilor inseamna a-i iubi si a petrece timpul cu ei, nu doar a le asigura hrana si a le spala hainele. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>