Spiritualitatea astazi 

print
 
Spiritualitatea astazi

Spiritualitatea deriva din spirit. Spiritul inseamna ratiune, constiinta, gandire. Facand abstractie de celelalte definitii pe care dictionarul le da in privinta cuvintelor spirit si spiritualitate, am decis sa ma opresc asupra insemnatatii de gandire sau constiinta. Spiritualitatea poate fi privita ca o constiinta umana generala, globala, sintetizata. Vorbim de spiritualitate dincolo de religie, de dogma, de divintate venerata.

Facem abstractie de epocile spiritualitatii si poposim doar asupra unei definitii simple. In ziua de astazi, spiritualitatea s-a impartit in doua: spritualitate bazata pe credinta si spiritualitatea bazata ocultism, stiinte oculte, misticism si-asa mai departe. Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca indiferent de tabara careia i-am atribui acest termen de spiritualitate, se va potrivi manusa.

Aruncand o privire in trecut, spiritualitatea la vechile popoare era reprezentata de zei. Exista o temere atunci cand venea vorba de pedeapsa zeilor care ii impiedica pe oameni sa comita orice fapta in afara conduitei care se presupunea a fi pe placul zeilor. Pentru a se face voia zeilor, se aduceau ofrande si se faceau jertfe animale sau umane.

Aici constiinta era lacunara in ceea ce priveste, din punct de vedere crestinesc, cele 10 porunci si in speta una dintre ele "sa nu ucizi".
Indiferent de natura crimei, fie ea umana sau animala, in gandirea de atunci jertfa nu reprezenta o patare a constiintei umane ci mai degraba o curatire a ei prin primirea binecuvantarii zeilor care nu aruncau asupra celui ce a incalcat voia lor, pedeapsa capitala.

Pedeapsa zeilor era savarsita tot de catre oameni, asadar constiinta umana continua sa ramana la fel de curata, pentru ca se indeplinea doar, voia zeilor. In zilele noastre, constiinta a atins un prag mai inalt, acela la care o pedeapsa capitala nu ii mai sperie pe oameni ci mai degraba una spirituala, prin care Dumnezeu sau orice alta divinitate va pedepsi in viata de apoi.

Pentru ca se pune atat de tare accentul pe viata de dupa moarte si pentru ca in crestinism intalnim scrieri despre vamile pe care le platesc oamenii pentru a trece "dincolo" si relatari groaznice despre ce ii asteapta pe cei ce comit pacate, oamenii incearca sa isi pastreze constiinta curata prin respectarea cuvantului Biblic. In contemporaneitate, spiritualitatea a inceput sa fie lasata deoparte. Se propaga tot mai mult credinte care au la baza ocultismul si misticismul si oamenii se instraineaza din ce in ce mai mult de credinta, daca vreti "clasica".

Spiritualitatea a pornit pe o panta abrupta spre ceea ce inseamna credinta si a capatat mai mult o tenta de inaltare, ascensiune, evolutie spirituala, termeni care in credinta traditionala sunt priviti cu scepticism si chiar blamati. In Biblie, ascensiunea le este atribuita ingerilor si lui Dumnezeu, pe cand in restul religiilor noi, sau a credintelor nou infiintate, aceasta poate fi atinsa si de catre oameni. Exista multi adepti ai acestor conceptii, care insa se indeparteaza de esenta spiritualitatii si anume centrarea Divinitatii in miezul credintei.

Divinitatile au capatat alte chipuri, alte atribute si prin urmare spiritualitatea s-a deformat. In credinta si-au facut loc misticismul si alte credinte oculte. Desi nu se recunoaste, spiritualitatea si sacralitatea din zilele noastre au suferit modificari dramatice care conduc in ultima instanta la alterarea credintei.

Fiecare poate decide in ce sa creada, important este sa aleaga calea potrivita pentru sine si o credinta dreapta care sa ii respecte valorile. Religia, credinta si spiritualitatea ar trebui sa fie chestiuni de optiune, de alegere si nu de impunere.

 
Subiectul:   spiritualitate Categoria:   spiritualitate Data: 2011-03-26
 
Autor:          alexandra

"Dezvoltarea personala este o arta. Este arta de a te desavarsi pe tine insuti ca propria creatie. Imi place sa scriu si sa impartasesc din gandurile mele celor care au nevoie de ele. Geniul exista pentru a fi daruit. Fac acest lucru prin ceea ce scriu, sa daruiesc o particica din mine in fiecare articol."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Konosuke Matsushita - 10 lectii de succes in afaceri
 
Konosuke Matsushita - 10 lectii de succes in afaceri Konosuke Matsushita este fondatorul Panasonic. Acesta a inceput sa lucreze pentru el insusi, in 1918, si nu a avut aproape nimic, nici bani, nici o educatie si nici un fel de conexiuni. Cu toate acestea firma lui a inflorit sub indrumarea unui calauzitor inteligent, intelept si inspirat. ...
 
Stiinta moderna si Huna
 
Stiinta moderna si Huna Huna este o abordare pragmatica a utilizarii puterii mintii tale pentru a influenta anumite evenimente si evolutii din lumea exterioara. Premisa in Huna consta in faptul ca mintea umana de zi cu zi poarta puterea de a difuza ganduri sau imagini intr-o interconectare pre-problema. Mai mult, aceasta emisie de informatii energizate are puterea de a afecta direct, nu numai materia fizica, dar si gandurile oamenilor. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>