Respiratia 

print
 
Respiratia

In respiratia normala, aerul este inhalat prin nari, fara nici un efort deosebit, sunet sau miscare exagerata a nasului sau a pieptului. Mai pe scurt, aceasta se face inconstient. Nici macar nu suntem constienti de aerul care calatoreste prin narile noastre, jos prin partile nazale si orale ale faringelui, si apoi la laringe, trahee si plamani. De cele mai multe ori, multi dintre noi nu suntem constienti de modul in care functioneaza procesul de respiratie.

Iata care sunt etapele in respiratie:

Fiecare respiratie normala si nemodificate consta in patru etape distincte:
- Inhalarea sau inspiratia.
- Pauza (hiatus), scurta sau lunga, intre inhalare si expirare.
- Expiratia.
- Pauza (hiatus), lunga si scurta, intre exhalare si inhalare.
Cele doua etape de "repaus" pot fi sau nu odihnitoare, deoarece intregul sistem respirator, inclusiv mecanismul sau nervos si muscular, sufera o schimbare de directie si au loc o multime de adaptari de fiecare data cand apare o astfel de inversare.

Tipuri de respiratie

In aceasta categorie putem distinge cel putin 12 tipuri diferite de respiratie.
Cu toate ca tratatele yoghine nu se ocupa cu asta in mod obisnuit, Dechanet, autorul "Yoga crestina" identifica doua modele de respiratie si anume, una pentru barbati si una pentru femei. Acesta pretinde ca ritmul respirator al unei femei este mai rapid decat cel al unui barbat si ca femeia respira toracic, in timp ce ritmul respirator al unui barbat este mai lent si el respira abdominal.
Din aceasta perspectiva, putem constata ca diferentele fiziologice dintre barbati si femei afecteaza modul in care ei respira. Dechanet spune, totusi, ca aceasta diferenta nu tine de sexul unei persoane, ci de anumite parti ale corpului. Este de asteptat ca un on cu un corp mai mic sa aibe un ritm respirator mai rapid decat un om cu un corp mai mare. Studiul obiceiurilor de respiratie ale barbatilor si ale femeilor deschide o usa spre o mai buna intelegere a motivelor pentru care se crede ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Cu toate acestea, distinctiile dintre sexe nu joaca in mod normal, un rol important in cadrul discutiilor despre respiratie.

Exercitiile de yoga traditionale cauta in mod deliberat sa controleze intensitatea si blandetea respiratiei.

Respiratia rapida si lenta
Respiratia sacadata si blanda
Respiratia adanca si superficiala
Respiratia fortata si fara efort
Respiratia voluntara si involuntara
Respiratia pe gura si pe nas

- Diferenta intre respiratia inalta, joasa si mijlocie, acolo unde expansiunea este partea de deasupra, de mijloc sau de jos a pieptului si a plamanilor, si adunarea celor trei intr-o respiratie yoga completa.
- Diferenta dintre trecerea simpla a aerului in si afara din plamani, comparativ cu experimentarea respiratiei ca o aventura a intregului organism, a sinelui, chiar si a intregului univers, asa cum este explorat in Pranayama.
- Diferenta dintre nervos si relaxat, nelinistit si pasnic.

Dupa cum putem bine observa din clasificarea diferitelor tipuri de respiratie, procesul de respiratie este unul foarte complex.

 
Subiectul:   respiratie Categoria:   spiritualitate Data: 2011-05-19
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Stiinta moderna si Huna
 
Stiinta moderna si Huna Huna este o abordare pragmatica a utilizarii puterii mintii tale pentru a influenta anumite evenimente si evolutii din lumea exterioara. Premisa in Huna consta in faptul ca mintea umana de zi cu zi poarta puterea de a difuza ganduri sau imagini intr-o interconectare pre-problema. Mai mult, aceasta emisie de informatii energizate are puterea de a afecta direct, nu numai materia fizica, dar si gandurile oamenilor. ...
 
El Camino de Santiago - pelerinaj spre propria regasire
 
El Camino de Santiago - pelerinaj spre propria regasire In ultima perioada am impresia ca oamenii devin mai spirituali si fiecare incearca, in felul sau, sa se redescopere si sa afle care este rostul lui pe acest pamant. Un exemplu concludent este prolificul scriitor contemporan Paulo Coelho, dar si milioanele sale de cititori. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>