


- Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
- Drumul catre tine insuti - M. Scott Peck [carte]
- 7 obiceiuri ale increderii in sine
- Eckhart Tolle - Un Nou Pamant [carte]
- Obiective de dezvoltare personala
- Obiective de Anul Nou
- Brian Tracy - Punctul Focal [carte]
- "The Body Image Workbook" - Thomas Cash [carte]
- Official Hugs - Martha Bolton [carte]
- Larry Crane - Cursul de abundenta [carte]



Respiratia

In respiratia normala, aerul este inhalat prin nari, fara nici un efort deosebit, sunet sau miscare exagerata a nasului sau a pieptului. Mai pe scurt, aceasta se face inconstient. Nici macar nu suntem constienti de aerul care calatoreste prin narile noastre, jos prin partile nazale si orale ale faringelui, si apoi la laringe, trahee si plamani. De cele mai multe ori, multi dintre noi nu suntem constienti de modul in care functioneaza procesul de respiratie.
Iata care sunt etapele in respiratie:
Fiecare respiratie normala si nemodificate consta in patru etape distincte:
- Inhalarea sau inspiratia.
- Pauza (hiatus), scurta sau lunga, intre inhalare si expirare.
- Expiratia.
- Pauza (hiatus), lunga si scurta, intre exhalare si inhalare.
Cele doua etape de "repaus" pot fi sau nu odihnitoare, deoarece intregul sistem respirator, inclusiv mecanismul sau nervos si muscular, sufera o schimbare de directie si au loc o multime de adaptari de fiecare data cand apare o astfel de inversare.
Tipuri de respiratie
In aceasta categorie putem distinge cel putin 12 tipuri diferite de respiratie.
Cu toate ca tratatele yoghine nu se ocupa cu asta in mod obisnuit, Dechanet, autorul "Yoga crestina" identifica doua modele de respiratie si anume, una pentru barbati si una pentru femei. Acesta pretinde ca ritmul respirator al unei femei este mai rapid decat cel al unui barbat si ca femeia respira toracic, in timp ce ritmul respirator al unui barbat este mai lent si el respira abdominal.
Din aceasta perspectiva, putem constata ca diferentele fiziologice dintre barbati si femei afecteaza modul in care ei respira. Dechanet spune, totusi, ca aceasta diferenta nu tine de sexul unei persoane, ci de anumite parti ale corpului. Este de asteptat ca un on cu un corp mai mic sa aibe un ritm respirator mai rapid decat un om cu un corp mai mare. Studiul obiceiurilor de respiratie ale barbatilor si ale femeilor deschide o usa spre o mai buna intelegere a motivelor pentru care se crede ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Cu toate acestea, distinctiile dintre sexe nu joaca in mod normal, un rol important in cadrul discutiilor despre respiratie.
Exercitiile de yoga traditionale cauta in mod deliberat sa controleze intensitatea si blandetea respiratiei.
Respiratia rapida si lenta
Respiratia sacadata si blanda
Respiratia adanca si superficiala
Respiratia fortata si fara efort
Respiratia voluntara si involuntara
Respiratia pe gura si pe nas
- Diferenta intre respiratia inalta, joasa si mijlocie, acolo unde expansiunea este partea de deasupra, de mijloc sau de jos a pieptului si a plamanilor, si adunarea celor trei intr-o respiratie yoga completa.
- Diferenta dintre trecerea simpla a aerului in si afara din plamani, comparativ cu experimentarea respiratiei ca o aventura a intregului organism, a sinelui, chiar si a intregului univers, asa cum este explorat in Pranayama.
- Diferenta dintre nervos si relaxat, nelinistit si pasnic.
Dupa cum putem bine observa din clasificarea diferitelor tipuri de respiratie, procesul de respiratie este unul foarte complex.
Subiectul: respiratie | Categoria: spiritualitate | Data: 2011-05-19 |
Autor: iuliana s. |
"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."
Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.
Recomanda articolul :
Mai multe articole text»
Din aceeasi categorie


7 obiceiuri ale increderii in sine



7 obiceiuri ale increderii in sine
Introducere in reflexologie [video]
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
![Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]](/images/articles/thumbs/pescarusul_jonathan_livingston.jpg)