Recomandari alimentare pentru echilibrul Vata 

print
 
Recomandari alimentare pentru echilibrul Vata

Textele ayurvedice recomanda principiul contrariilor pentru reducerea nivelului unei doshe care a devenit agravata. Deoarece caracteristicile Vata includ uscaciune, raceala, rugozitate, luminozitate si miscare continua, calitatile care sunt opuse acestora in dieta si in stil de viata, ajuta la restabilirea echilibrului doshei Vata.

Recomandari pentru dieta de echilibrare Vata

Adauga alimente care sunt lichide in dieta ta de zi cu zi pentru a echilibra uscaciunea, unele alimente mai "grele" care ofera hrana sustinuta, mancaruri care sunt netede in textura pentru a compensa rugozitatea si mancaruri calde sau fierbinti pentru a echilibra natura rece a doshei Vata.
Iata cateva exemple si sfaturi, in ceea ce priveste produsele alimentare pe care ar trebui sa le consumi, si cele pe care ar trebui sa le eviti:

- Daca vrei sa echilibrezi Vata, o dieta fara grasimi nu este recomandata. Gateste mancaruri cu putin unt, sau include ulei de masline in dieta ta de zi cu zi. Uleiul de masline nu poate fi incalzit la temperaturi inalte fara sa isi piarda din valoarea sa de vindecare, de aceea trebuie sa il folosesti proaspat. Evita mancarurile uscate precum biscuitii sau cerealele reci si uscate.

- Mancarurile gatite, servite calde sunt ideale pentru echilibrarea Vata. Supele, fructele fierte, cerealele calde, budinca de orez si bauturile calde hranitoare, cum ar fi laptele cald, sunt produse alimentare excelente pentru a calma Vata agravata. Evita mancarurile crude precum salatele si varza cruda.

- Dulcele, acru si sarat sunt cele trei gusturi ayurvedice care ajuta la echilibrarea Vata. Laptele, fructele citrice, fructele uscate, sau semintele sarate de floarea-soarelui sunt o alegere buna pentru o gustare. Evita insa gusturile amare, picante si astrigente.

- Nucile sunt calmante ideale a doshei Vata, la fel ca si alunele care sunt gustari foarte bune pentru Vata.

- Legumele cele mai potrivite sunt morcovii, sparanghelul, sfecla, cartofii dulci si dovleceii.

- Majoritatea condimentelor incalzesc si sporesc digestia, de aceea ar trebui sa gatesti cu o combinatie de condimente care apeleaza la papilele tale gustative si care sunt adecvate pentru mancarea pe care o faci. Condimentele ayurvedice sunt: chimen, coriandru, ghimbir uscat, piper negru.

- Bea multa apa calduta pe parcursul zilei.

Iata si o lista de mancaruri generale din fiecare categorie sugerate pentru dosha Vata:

Cereale: orez, grau, ovaz, fierte pana cand se inmoaie.
Legume: morcovi, fasole verde, dovlecel, pastarnac, mazare, sparanghel, cartofi dulci, toate fierte.
Fructe: ananas, papaya, piersici, struguri, prune, avocado, portocale, mango, cirese, lamai, mere in compot si nuca de cocos.
Lactate: lapte integral, smantana, iaurt, unt, telemea.
Verdeturi: coriandru, radacina de ghimbir proaspat, frunze de curry, patrunjel, busuioc proaspat, menta.
Uleiuri: ulei de masline, ulei de susan, uleiuri presate la rece precum uleiul de nuci.
Condimente: chimen indian, cuisoare, coriandru, piper negru, busuioc, nucsoara, seminte de mustar, menta, rozmarin, cimbru, oregano, sare de mare, seminte de rodie, fenicul, praf de mango.
Nuci si seminte: migdale, nuci, fistic, alune, nuci de pin, seminte de susan, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac.

 
Subiectul:   ayurveda Categoria:   corp Data: 2011-05-25
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Recomandari alimentare pentru echilibrul Kapha
 
Recomandari alimentare pentru echilibrul Kapha Caracteristicile doshei Kapha includ greutate, moliciune, dulce, rece si stabilitate. In cazul in care aceste caracteristici se accentueaza si se agraveaza, conform textelor ayurvedice, este nevoie de abordarea principiului contrariilor pentru reducerea nivelului de dosha dezechilibrata. Pentru asta se recomanda o dieta si un stil de viata opus celui obisnuit, in scopul de a echilibra dosha Kapha. ...
 
Beneficiile filtrarii apei de robinet
 
Beneficiile filtrarii apei de robinet Corpul nostru este alcatuit in proportie de 70-80% apa, care ne asigura o buna functionare a organismului si a functiilor vitale. Apa pe care o bem si inclusiv puritatea acesteia este foarte importanta. De cele mai multe ori, apa din natura contine bacterii, impuritati, uneori si substante nocive, care o data ajunse in organism pot provoca ravagii. Apa cu impuritati poate conduce la blocaje renale, la depuneri de nis ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>