Procrastinarea - teama de a lua decizii 

print
 
Procrastinarea - teama de a lua decizii

Procrastinarea este o actiune de intarziere, atunci cand lucrurile sunt amanate pentru alta data, atunci cand deciziile sunt amanate pana cand oamenii isi pierd sansa de a le mai lua. Exemplu de procrastinare este un elev care se uita la televizor inainte de a studia; un cuplu care leneveste prin casa inainte de a merge sa-si indeplineasca sarcinile imediate; un angajat care isi prelungeste pranzul inainte de a termina o lucrare cu termen limita.

Uneori, procrastinarea este benefica pentru persoanele care doresc sa amane lucruri pe care nu doresc sa le faca. Acum intrebarea este:  poate amanarea sa fie chiar un lucru bun? Cand incepe sa devina un factor negativ?

Procrastinarea se intampla atunci cand cineva este nerabdator sa faca ceva dar se opreste, pentru ca nu este inca pregatit pentru acea activitate. Amanarea reflecta capacitatea unei persoane de a face un anumit lucru si chiar implica si intentia, si vointa cuiva. Pentru ca o persoana sa inteleaga daca amanarea este buna sau rea, trebuie sa se intrebe daca mintea si inima spun exact acelasi lucru.

Vointa si intentia sunt doua lucruri care afecteaza amanarea. Intentia reprezinta dorinta de a atinge un obiectiv. Vointa, pe de alta parte este puterea de a face lucrurile sa se intample. De exemplu este posibil sa ai cea mai inversunata intentie sa iti termini temele sau un proiect de munca, dar iti lipseste vointa de a indeplini sarcinile pana la capat. Vointa trebuie sa fie prezenta inainte ca ideea sa devina o sarcina. Nu este de mirare ca amanarea inseamna intarziere sau teama de a lua decizii. Atunci cand cineva evita sa ia o decizie, acesta amana. Atunci cand cineva nu stie cum sa ia o decizie, acesta amana.

De multe ori amanarea ne afecteaza numeroase domenii din viata. Cu toate acestea, exista masuri ce pot fi luate pentru a face fata procrastinarii:

- Trebuie sa iti aduci aminte de o sarcina care a fost finalizata fara acea amanare enervanta. Trebuie sa te intrebi: a fost usor de finalizat? A fost placut? Te-ai simtit increzator cand ai facut asta? Trebuie sa alegi ceva pozitiv din acea experienta si sa aplici la situatia in care te aflii.
- Trebuie sa te concentrezi si sa faci un plan pentru a completa sarcinile tale. Poti face o lista a sarcinilor, in care stabilesti care sunt prioritatile.
- Trebuie sa cauti un sistem de ajutor care sa te sprijine pentru succes. Acest rol poate fi jucat de un prieten sau coleg.
- Trebuie sa te incurajezi singur.
- Stabileste o data la care sa termini sarcinile. Inceputul este cel mai greu.

Lucrul de baza este sa te opresti din procrastinare. Daca faci acest lucru, vei avea mai putine probleme si o productivitate sporita. Nu amina! Actioneaza ACUM! Da, da, chiar ACUM!

 
Subiectul:   disciplina, perseverenta Categoria:   minte si emotii Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Puterea gandurilor
 
Puterea gandurilor Te-ai intrebat vreodata de unde vin gandurile? Cine ni le construieste? Ce efecte pot avea asupra lumii si asupra noastra? Cat de puternice sunt? Ce putem realiza prin intermediul lor? Gandurile sunt cea mai importanta forma de materializare a viselor si dorintelor umane. ...
 
Inteligenta emotionala si rezolvarea conflictelor
 
Inteligenta emotionala si rezolvarea conflictelor Ni se intampla adeseori sa intram in conflict cu cineva. Fie ca au loc acasa, la serviciu, pe strada sau la o petrecere, conflictele nu fac altceva decat sa distruga relatiile dintre oameni. Cum putem sa ne utilizam inteligenta emotionala pentru a evita sau a aplana conflictele? ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>