


- Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
- Drumul catre tine insuti - M. Scott Peck [carte]
- 7 obiceiuri ale increderii in sine
- Eckhart Tolle - Un Nou Pamant [carte]
- Obiective de dezvoltare personala
- Obiective de Anul Nou
- Brian Tracy - Punctul Focal [carte]
- "The Body Image Workbook" - Thomas Cash [carte]
- Official Hugs - Martha Bolton [carte]
- Larry Crane - Cursul de abundenta [carte]



Procrastinarea - teama de a lua decizii


Procrastinarea este o actiune de intarziere, atunci cand lucrurile sunt amanate pentru alta data, atunci cand deciziile sunt amanate pana cand oamenii isi pierd sansa de a le mai lua. Exemplu de procrastinare este un elev care se uita la televizor inainte de a studia; un cuplu care leneveste prin casa inainte de a merge sa-si indeplineasca sarcinile imediate; un angajat care isi prelungeste pranzul inainte de a termina o lucrare cu termen limita.
Uneori, procrastinarea este benefica pentru persoanele care doresc sa amane lucruri pe care nu doresc sa le faca. Acum intrebarea este: poate amanarea sa fie chiar un lucru bun? Cand incepe sa devina un factor negativ?
Procrastinarea se intampla atunci cand cineva este nerabdator sa faca ceva dar se opreste, pentru ca nu este inca pregatit pentru acea activitate. Amanarea reflecta capacitatea unei persoane de a face un anumit lucru si chiar implica si intentia, si vointa cuiva. Pentru ca o persoana sa inteleaga daca amanarea este buna sau rea, trebuie sa se intrebe daca mintea si inima spun exact acelasi lucru.
Vointa si intentia sunt doua lucruri care afecteaza amanarea. Intentia reprezinta dorinta de a atinge un obiectiv. Vointa, pe de alta parte este puterea de a face lucrurile sa se intample. De exemplu este posibil sa ai cea mai inversunata intentie sa iti termini temele sau un proiect de munca, dar iti lipseste vointa de a indeplini sarcinile pana la capat. Vointa trebuie sa fie prezenta inainte ca ideea sa devina o sarcina. Nu este de mirare ca amanarea inseamna intarziere sau teama de a lua decizii. Atunci cand cineva evita sa ia o decizie, acesta amana. Atunci cand cineva nu stie cum sa ia o decizie, acesta amana.
De multe ori amanarea ne afecteaza numeroase domenii din viata. Cu toate acestea, exista masuri ce pot fi luate pentru a face fata procrastinarii:
- Trebuie sa iti aduci aminte de o sarcina care a fost finalizata fara acea amanare enervanta. Trebuie sa te intrebi: a fost usor de finalizat? A fost placut? Te-ai simtit increzator cand ai facut asta? Trebuie sa alegi ceva pozitiv din acea experienta si sa aplici la situatia in care te aflii.
- Trebuie sa te concentrezi si sa faci un plan pentru a completa sarcinile tale. Poti face o lista a sarcinilor, in care stabilesti care sunt prioritatile.
- Trebuie sa cauti un sistem de ajutor care sa te sprijine pentru succes. Acest rol poate fi jucat de un prieten sau coleg.
- Trebuie sa te incurajezi singur.
- Stabileste o data la care sa termini sarcinile. Inceputul este cel mai greu.
Lucrul de baza este sa te opresti din procrastinare. Daca faci acest lucru, vei avea mai putine probleme si o productivitate sporita. Nu amina! Actioneaza ACUM! Da, da, chiar ACUM!
Subiectul: disciplina, perseverenta | Categoria: minte si emotii | Data: 2012-02-14 |
Autor: iuliana s. |
"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."
Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.
Recomanda articolul :
Mai multe articole text»
Din aceeasi categorie


7 obiceiuri ale increderii in sine



7 obiceiuri ale increderii in sine
Introducere in reflexologie [video]
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
![Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]](/images/articles/thumbs/pescarusul_jonathan_livingston.jpg)