Prioritizarea, cadranul timpului dupa Stephen Cavoy 

print
 

Cartea lui Stephen Covey, ”Sapte obiceiuri a unor oameni extrem de eficienti” a fost un succes si nu fara motiv. In afara de ideile sale despre a fi eficient, Covey a proiectat ceea ce se numeste: Cadranului timpului. Acest matrix necesita sa faci o analiza cuprinzatoare a sarcinilor tale si sa le categorizezi in patru cadrane, si anume: important, ne-important, urgent, ne-urgent.

Acest cadran te ajuta sa afli ceea ce este in partea de sus a listei tale de obiective, si lucrurile care pot fi lasate la urma. Proiecteaza un matrix din patru cadrane. Axele verticale merg de la ”important” la ”ne-important” in partea de jos. Axele orizontale denota ”urgent” in coltul din stanga, si ”ne-urgent” in dreapta. In continuare, eticheteaza cadrane, dupa cum urmeaza:

Cadranul unu (important si urgent): Inregistreaza toate sarcinile importante care au nevoie de atentia ta imediata. Acest lucru ar putea varia de la proiecte cu limita de timp, la orice problema sau urgenta care trebuie sa fie tratata in graba.

Cadranul doi (important dar ne-urgent): Acopera activitatile care au o anumita importanta pentru tine, cum ar fi petrecerea timpului alaturi de familie, luarea unei vacante, sau poate extinderea unei afaceri. Cele mai multe dintre aceste activitati ar putea fi pe termen lung, si prin urmare acestea necesita un angajament pe timp indelungat.

Cadranul trei (ne-important dar urgent): Preluarea apelurilor, citirea e-mailurilor, angajarea in conversatii placute. Aceste lucruri ar putea sa nu fie importante, dar sunt de obicei prea mult in fata ta pentru a fi ignorate.

Cadranul patru (ne-important si ne-urgent):  Orice activitate care poate astepta sau conversatiile lungi si inutile la telefon sunt exemple de doua activitati care se incadreaza in aceasta categorie.

Cadranele din cadranul timpului sunt destul de largi si pot gazdui destul de multe activitati. In scopul de a maximiza eficienta, trebuie sa fii obiectiv si sincer cu tine insuti si sa inregistrezi treburile tale zilnice in cadrul categoriilor relevante. In functie de tipul de activitati din viata ta, ar putea fi facute urmatoarele deductii:

Cadran I: Daca esti mereu in miscare, este firesc ca stresul sa fie o companie constanta. Ai grija de tine si actioneaza mai moderat.

Cadran II: Incearca sa dezvolti o abordare mai echilibrata a vietii, astfel incat sa fii afectat de mai putine crize si sa ai controlul asupra programului tau.

Cadran III: Probabil nu crezi in scopurile pe termen lung si viziune, si iti traiesti viata din minut in minut. Daca o mare parte din viata este in cadranul trei, atunci ai putea suferi de o lipsa de scop, in special la locul de munca.

Cadran IV: Daca concentrarea ta continua sa fie la fel, ai putea sa ai o problema in a pastra o cariera sau chiar o familie. Asa ca preia controlul si schimba modul in care functionezi.

 
Subiectul:   dezvoltare personala Categoria:   minte si emotii Data: 2012-01-25
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Minte. Ganduri. Puterea Concentrarii
 
Minte. Ganduri. Puterea Concentrarii Puterea de concentrare poate fi definita foarte usor daca ne gandim la un experiment simplu. Si anume daca ai o lupa si este soare afara, poti arde o foaie de hartie. Concentrarea este o activitate a mintii, dar si a sufletului. Prin concentrare reusim sa ne imaginam lucruri care ne fac fericiti si care ne ofera putere pentru a lupta si mai mult pentru fericirea noastra. Concentrarea are efecte nu doar asupra  m ...
 
Cum putem invata acceptarea de sine
 
Cum putem invata acceptarea de sine Primul pas in exersarea si deprinderea acceptarii de sine este gasirea celor mai potrivite instrumente care sa ne ajute. Cu cat perseveram mai mult, cu atat mai intelepti devenim si mai buni in a ne iubi pe noi insine. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>