Organele de respiratie 

print
 
Organele de respiratie

Sistemul nostru respirator este format din nas, gura, faringe, laringe, trahee, bronhii, plamani si muschiul diafragm.

Nasul si gura

Nasul este organul respirator extern, care se este alcatuit din orificiul narilor care se continua cu doua cavitati nazale. Cavitatile nazale sunt captusite cu o membrana umeda si perisori, care impreuna au rolul de a filtra aerul care patrunde in organism

Gura, este segmentul inițial, al tubului digestiv la mamifere și om. Gura este o deschidere a corpului care este delimitată lateral de obraji, superior de palat, inferior de planșeul bucal. Comunică cu exteriorul prin orificiul bucal, gura, și cu faringele prin istmul faringian, avand rolul de rezonant sonor pentru vocea produsă de coardele vocale. In parte, are si rol în respirație dar funcția cea mai importantă este calea de introducere a hranei. Oamenii respira pe gura atunci cind sunt foarte obositi sau atunci cand au nasul infundat.

Faringele si laringele

Faringele este un organ musculos căptușit cu o mucoasă care se continuă în cavitatea bucală și nazală. Faringele fiind o încrucișare a căilor digestive prin esofag și respiratorii prin laringe.
El este delimitat de cavitatea bucala prin baza limbii, amigdale, arcul palatin. Spre cavitatea nazală delimitarea este realizată de conurile nazale. Ieșirea postero-ventrală din faringe se realizează pe de o parte prin laringe continuat cu trahea, iar pe de altă parte prin esofag.
Faringele comunică cu cavitatea nazală și cu urechea medie prin trompa lui Eustache.

Laringele sau organul fonației este un organ al aparatului respirator al mamiferelor, situat in partea anterioara a gatului, in partea superioara a traheii, care realizează legătura între faringe și trahee, și în care sunt situate coardele vocale.
Laringele este un conduct aerian prin care se realizează circulația aerului între faringe spre trahee în timpul respirației (dinspre faringe spre trahee în inspiratie și invers în expiratie).

Trahea si bronhiile

Traheea este un tub elastic fibros și cartilaginos, care leagă laringele de bronhii și prin care circulă aerul necesar respirației din cavitatea bucală sau nazală în bronhii.
Traheea continua laringele pana la vertebra toracica T4, unde se imparte in cele doua bronhii. Are o lungime de 10 - 12 cm si este alcatuita dintr-un tesut fibroelastic rezistent, in interiorul caruia se gasesc un numar de 15 - 20 de inele incomplete de cartilaj hialin. Suprafata posterioara a traheii nu are suport cartilaginos, ci este alcatuita numai din tesut fibros și fibre musculare traheale. Acest perete posterior se află în contact direct cu esofagul, aflat imediat în spatele traheii. Faptul că traheea este incompletă posterior, are o importanță fiziologică deosebita, deoarece permite destinderea esofagului în timpul trecerii bolului alimentar prin acesta catre stomac.

Plamanii si toracele

Fiecare dintre cei doi plamani este alcatuit din:
- Grup de brahiole si alveole.
- Vase de sange si capilare.
- Tesutul elastic.
Toate aceste elemente sunt grupate in lobi si sunt inconjurate de o membrana care secreta un fluid lubrifiant. Plamanii, impreuna cu inima, ocupa cel mai mult spatiu in cavitatea toracica, delimitata de coaste iar in partea de jos de muschiul diafragm.

Sacii pleurali si captuseala interioara a toracelui sunt inchisi ermetic. Deoarece singura deschidere exterioara este traheea, aerul patrunde si iese din plamani, prin extinderea sau comprimarea zonei toracice.

 
Subiectul:   respiratie Categoria:   corp Data: 2011-05-20
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Iubeste-ti greutatea
 
Iubeste-ti greutatea Singura solutie a tuturor problemelor legate de aspectul fizic pleaca de la noi insine. Noi suntem singurele care pot schimba ceva. Daca ne vom privi cu ura, vom vedea corpuri urate, persoane pe care nu le cunoastem si suflete de nerecunoscut. Este greu de crezut, dar totul pleaca din interior. Suntem singurele care detinem cheia spre un trup frumos si un suflet luminos. Schimbarea pleaca din interior. ...
 
Echilibrul acid-bazic din organism
 
Echilibrul acid-bazic din organism Sanatatea si bolile in corpul uman depind de echilibrul biologic, psihologic si chimic, care joaca un rol important in mecanismul de reglementare din toate functiile corpului. Atunci cand aceste functii sunt perturbate, ele sunt evaluate ca modificari care pot sa ne dea un semnal ca am intrat intr-o faza de boala, care pot fi de asemenea observate prin schimbarea in starea de acid. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>