Ne alegem trecutul? 

print
 
Ne alegem trecutul?

Descoperirile recente ne fac sa regandim intelegerea istoriei. Conform fizicianului Stephen Hawking, istoriile universului depind de ceea ce se masoara, in mod contrar ideii obisnuite ca universul are o istorie de observator-independent.

Este oare posibil sa traim si sa murim intr-o lume a iluziei? Fizica ne spune ca obiectele exista intr-o stare suspendata pana sunt observate, atunci cand cad doar intr-un singur rezultat. In mod paradoxal, evenimente care s-au intamplat in trecut nu pot fi stabilite pana la un timp anume in viitor – si pot depinde chiar de actiuni pe care nici nu le-ai facut inca.

In 2002, oamenii de stiinta au efectuat un experiment uimitor, care a aratat ca fotonii -particule de lumina - stiau in avans ceea ce ar face in viiitor gemenii lor indepartati. Inginerii au testat comunicarea intre perechi de fotoni, fie erau particule sau unde. Cercetatorii au extins distanta pe care trebuia sa o parcurga un foton pentru a sosi la detectorul sau, astfel incat celalalt foton ar fi primul care ajunge la detectorul sau. Fotonii care au luat pornit pe drumul mai scurt, deja si-au terminat calatoria, fie ca s-au transformat intr-o particula sau nu, inainte ca gemenii lor sa se confrunte cu dispozitivul lor de codare.

Cumva, particulele au actionat conform acestor informatii inainte sa se intample si au traversat distantele instantaneu, ca si cand nu ar fi existat nici un spatiu sau timp intre ele. Acestea au decis sa nu devina particule inainte ca gemenii lor sa intalneasca dispozitivul de codare.

Nu conteaza felul in care facem un experiment. Mintea noastra si cunostintele sale sunt singurele lucruri care determina modul in care se comporta aceste experimente. Experimentele confirma in mod constant aceste efecte dependente de observator.

Mai recent, oameni de stiinta francezi au introdus fotoni intr-un aparat, si au aratat ca ceea ce au facut ar putea schimba retroactiv ceva ce s-a intamplat deja. Deoarece fotonii au trecut printr-o fanta in aparat, au trebuit sa decida daca sa se comporte ca particule sau unde, atunci cand au lovit o faza dizidenta.

Mai tirziu - la o perioada lunga de timp dupa ce fotonii trecusera de fanta - experimentatorul putea aege in mod aleatoriu daca sa porneasca sau sa opreasca o a doua faza dizidenta. S-a dovedit ca ceea ce decidea observatorul in acel moment influenta comportamentul fotonilor in fata fantei, in trecut. In acel moment, experimentatorul si-a ales istoria.


Cu siguranta traim in aceeasi lume. Particulele au o gama de stari posibile si pina cand nu sunt observate nu au proprietati. Si ne punem intrebarea daca nici prezentul nu este determinat, cum poate sa existe un trecut?  Realitatea incepe si se termina cu observatorul. Noi suntem participantii, care aduc ceva universului din trecutul indepartat.

Istoria este un fenomen biologic – este logica a ceea ce ai experimentat. Ai multe posibilitati de viitor, fiecare cu o istorie diferita ca in experimentul stiintific.

 
Subiectul:   minte, ganduri Categoria:   minte si emotii Data: 2011-12-22
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Cand frica devine fobie
 
Cand frica devine fobie Temerile sunt comune pentru toata lumea. Fiecare individ are propria sa teama, intr-un fel sau altul, desi exista unii care spun ca sunt neinfricati. Frica este ceva normal atunci cand este rationala. Frica rationala serveste ca un mecanism de aparare impotriva lucrurilor care prezinta un pericol. Astfel de temeri includ frica de serpi, foc, paianjeni, care sunt bazate doar pe instinctul de supravietuire. ...
 
Obiective de dezvoltare personala
 
Obiective de dezvoltare personala Un obiectiv general de dezvoltare personala este caela de a face modificari sau de a aduce imbunatatiri in anumite zone ale vietii tale cu care nu esti complet multumit. Acest lucru ar putea implica, de asemenea, efectuarea unor modificari in comportament sau atitudine. Un obiectiv de imbunatatire de sine poate fi de exemplu - sa castigi mai multi bani, sa devii o persoana mai iubitoare sau sa deprinzi noi abilitati. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>