Moartea - doliul, durerea si jelirea 

print
 
Moartea - doliul, durerea si jelirea

Impactul mortii, al doliului si al jelirii are efecte diferite asupra fiecarei persoane. Oamenii fac fata pierderii unei persoane dragi intr-o varietate de moduri. In aceasta perioada foarte dificila, unele persoane gasesc puterea sa evolueze in timpul acestui proces.

Durerea ii face sa se gandeasca la viata lor si ii grabeste sa adopte un mod de viata mai  plin de semnificatie, pentru momentul in care si ei se vor confrunta cu moartea. Nu exista un mod corect sau adecvat de a face fata mortii, doliului si a jelirii. Personalitatea fiecarei persoane are influenta in felul in care aceasta va trece prin doliu, combinata si cu tipul de relatie pe care a avut-o cu persoana care a murit.

Felul in care o persoana se descurca cu doliul este influentat de experienta sa de viata, tipul mortii, fundalul religios, competentele sale de a face fata durerii, sistemul de suport existent si statutul social si financiar al persoanei. Moartea, doliul si jelirea sunt cuvinte strans legate intre ele, insa acestea au sensuri diferite.

Moartea este evenimentul care a avut loc si care a initiat doliul pentru pierderea cuiva drag. Moartea este un pas final pentru a vedea, trai si comunica cu persoana decedata. Moartea anunta sfarsitul vietii pe lume si inceputul doliului si a jelirii. Aceasta aduce amintirile din trecut referitoare la alte pierderi si astfel face procesul de doliu mult mai dificil.

Doliul este procedura obisnuita de reactie la pierderea cuiva. Cei care se confrunta cu pierderea  cuiva simt cum ceva drag le-a fost luat de langa ei. Doliul, durerea poate fi experimentata mental, fizic, social sau emotional. Reactiile mentale si emotionale pot include furie, vina, sentimente de anxietate, tristete si disperare. Reactiile fizice pot include insomnie, schimbari ale apetitului, probleme fizice sau posibile boli. Reactiile sociale includ sentimentele de responsabilitate pentru alti membrii ai familiei. Nivelul de durere depinde de relatia cu persoana decedata si circumstantele mortii persoanei dragi.

Jelirea este perioada initiala dupa o pierdere, inainte ca procesul efectiv de doliu sa aiba loc, si este momentul in care durerea incepe sa apara. Timpul petrecut de o persoana in jelire depinde de atasamentul acesteia fata de persoana care a murit si de abilitatile sale emotionale.

Jelirea este procesul de adaptare la pierdere. Jelirea este predispusa la obiceiuri individuale, ritualuri spirituale si normele societatii de a face fata pierderii. O persoana trebuie sa experimenteze durerea inainte de a relua viata de zi cu zi. Aceasta este o perioada pentru a face ajustari adecvate pentru o adaptare la viata fara persoana pierduta si formarea unor noi legaturi. Pentru inceput, acest lucru poate aduce initial sentimente de vinovatie, care insa vor disparea odata ce se vor forma noi relatii valoroase.

Fiecare persoana priveste diferit moartea, doliul, durerea si jelirea, insa pentru toti exista  pierderea si este nevoie de un spirjin adecvat pentru a se recupera. Nu exista un mod miraculos de a trece peste moartea cuiva si nici nu te poti recupera total vreodata, trebuie doar sa gasesti o cale sa supravietuiesti cu durerea din suflet, care pe parcurs se va diminua. Imbratiseaza amintirile frumoase ale celor care nu mai sunt langa tine trupeste, aminteste-ti bucuria pe care acestia o starneau in inima ta si incearca sa intelegi ca moartea nu este sfarsitul pentru ei, ci poate un nou inceput.

 
Subiectul:   moarte Categoria:   spiritualitate Data: 2011-04-15
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Maestrii Huna
 
Maestrii Huna Conform dictionarului, Kahuna este definit a fi un preot, vrajitor, magician, ministru, sau un expert intr-o profesie anume. In cele mai vechi timpuri acest termen insemna un grup de experti, in fiecare comunitate locala polineziana, care erau recunoscuti ca maestri in domeniile lor specifice. Acestia invatau membrii alesi din generatia urmatoare despre ritualurile lor secrete si tehnicile ceremoniilor, si de asemene ...
 
Citate despre timp
 
Citate despre timp Gasesti aici o selectie de citate despre TIMP. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>