Metaforele dupa care traim 

print
 
Metaforele dupa care traim

Oamenii de stiinta cognitiva au facut multe cercetari pe semnificatia metaforei conceptuale in viata noastra de zi cu zi. Acesti savanti propun ideea ca metaforele nu sunt doar jucarii ale mintii ci si un rezultat al modului in care sunt constituite ele.

Metaforele conceptuale sunt produsul neurofiziologiei tale iar tu ai o predispozitie genetica sa atribui un sens lucrurilor prin utilizarea metaforelor. La nivel constient, metafora poate crea comenzi rapide pentru intelegere, si anume cunoastere in linie dreapta. Daca esti constient ca este folosita o metafora si recunosti modul in care aceasta a fost construita, atunci poti vedea de ce metafora este cea mai scurta cale de a explica concepte dificile. Aceste tipuri de metafore se numesc superficiale, sau de suprafata, desi pot reiesi din metafore conceptuale profunde.

Majoritatea oamenilor isi imagineaza metafora ca un produs de stapanire si utilizare creativa a limbajului. Metaforele sunt privite precum jucarii de vorbire si ca instrumente pentru cei care cad victime ale expresiei ornamentale. Metaforele de suprafata, daca sunt utilizate in mod corespunzator pot crea comenzi rapide puternice pentru intelegere, dar este important sa fie facuta o distinctie intre cele doua tipuri de metafora. Metafora conceptuala descrie un proces mult mai profund.

Cercetatorii au dezvoltat o cercetare lingvistica formidabila, care propune ideea ca metaforele conceptuale guverneaza realitatea pe care o percepi, modul in care comunici cu oamenii si cum intelegi lumea. Sistemele conceptuale sunt in general dincolo de constiinta, si de aceea este posibil sa nu fii constient de modul in care iti structurezi sensul si cum aplici metaforele conceptuale.

Ce crezi ca s-ar intampla daca cineva ar aplica o metafora conceptuala intr-o conversatie sau dezbatere? Datorita faptului ca metafora este o parte din modul in care dai un sens lumii, in mod inconstient, ai fi orb la ceea ce se intampla si ai putea fi sub influenta metaforei fara sa stii vreodata.

Unele metafore conceptuale, atunci cand sunt utilizate in mod deliberat de catre adversari, au puterea de a te amesteca intr-un ciclu de comportament auto-distructiv, care iti poate afecta credibilitatea si reputatia. Aceasta tehnica se numeste blocarea conceptuala si este un mod necinstit de a activa elemente primitive ale personalitatii tale.

Exista anumiti specialisti in comunicare care predau aceste tehnici anumitor persoane publice, ca un mijloc de manipulare a adversarilor, pentru a dezvalui `adevarata` fata a acestora.

Metaforele conceptuale joaca un rol esential in definirea realitatii. Acestea ajuta la structurarea lucrurilor pe care le faci, si te ajuta sa intelegi ceea ce faci atunci cand o faci.

 
Subiectul:   convingeri, valori Categoria:   minte si emotii Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Cum sa ne ferim de influenta mass media?
 
Cum sa ne ferim de influenta mass media? Mass media reprezinta un reper important in viata noastra, dar de cele mai multe ori se poate transforma in dusmanul nostru daca nu stim sa analizam cu atentie anumite mesaje. Modalitatea prin care mass media incearca sa ne insufle anumite credinte si anumite idei poate fi considerata o tehnica de manipulare. ...
 
Roata vietii in echilibru - cheia succesului
 
Roata vietii in echilibru - cheia succesului Nu mai este un secret pentru nimeni ca a avea succes pe plan profesional sau personal toate celelalte sectoare din roata vietii trebuie sa fie in perfect echilibru. Nu mai este o surpriza pentru nimeni ca atunci cand ceva ne preocupa ne este foarte greu sa ne concentram la ceea ce avem de facut. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>