Introducere in TAO 

print
 
Introducere in TAO

Tao (pronuntat dao) inseamna literal "calea" sau "drumul".  Tao este un principiu universal care sta la baza tuturor lucrurilor de la crearea de galaxii la interactiunea dintre fiintele umane.

Lucrarile lui Tao sunt vaste si de multe ori, dincolo de logica umana. Daca incerci sa intelegi Tao folosind doar ratiunea, este posiil sa intelegi doar o jumatate. Este important ca aceasta filosofie de viata sa fie perceputa atat cu mintea rationala cit si cu inima. In studiul despre Tao, cel mai folosit material ca sursa primara este Tao Te Ching scris de Lao Tzu.

Unele dintre cele mai importante invataturi ale lui Lao Tzu cuprind urmatoarele:

Non-afirmatia.
Lao Tzu a constatat ca violenta si conflictul, indiferent de cat de bine sunt controlate, nu au putut fi impiedicate sa provoace efecte secundare negative. Idealul in Tao este rezolvarea problemelor prin mijloace pasnice.

Non-actiunea. Nesabuitii consuma o cantitate mare de energie si timp incercand sa faca totul deodata si sfarsesc prin a nu realiza nimic din ceea ce si-au propus. Privind dintr-o alta perspectiva, cel cu adevarat intelept nu pare sa faca nimic si totusi obtine tot ceea ce isi doreste. Pare un lucru magic, insa este inevitabil atunci cand o persoana este in armonie cu Tao si actioneaza fara efort.

Non-intentia.
De foarte multe ori facem fapte virtuoase cu speranta de a primi recunoastere si laude. Aceasta nu este deloc o virtute. Adevarata virtute este o stare in care actiunile se intampla intr-un mod natural care nu necesita un efort constient sau gandire.

Simplitatea.
Bazele realitatii si ale existentei noastre sunt elementare si necomplicate. Oamenii sunt cei care si-au creat singuri o multime de probleme prin  a face lucrurile mai complexe decat au ele nevoie sa fie. Daca vom invata sa ne simplificam viata atunci vom experimenta o satisfactie profunda, care este mai semnificativa de mii de ori decat recompensele lumii materiale.

Intelepciunea. Logica isi are locul sau propriu in viata omului, insa nu reprezinta totul. Exista o limita a ceea ce putem intelege prin rationament si rationalitate. Pentru a depasi aceasta limita avem nevoie sa ne implicam complet intuitia.  Diferenta dintre intuitie si cunoastere  este precum trairea Tao si lectura despre acesta.

Smerenia. Cu cat vei invata mai mult, cu atat vei observa ca mai este mult de invatat. Acest lucru tinde sa te faca umil. Egoismul si aroganta provin din ignoranta - stiind putin si presupunand ca stii o multime.

Dualitatea. Lao Tzu a subliniat ca toate calitatile din lume au sens numai prin existenta opusurilor lor. Un lucru poate fi mare doar daca exista un alt lucru, care este mic prin comparatie. Binele exista in lume, atata timp cat si raul exista, de asemenea. Unul nu poate exista fara celalalt.

 
Subiectul:   tao Categoria:   spiritualitate Data: 2011-04-01
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Prezentare maestru Thich Nhat Hanh
 
Prezentare maestru Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh este unul dintre cei mai respectati maestrii Zen, poet, activitist pentru pace si drepturile omului ai timpurilor noastre. S-a nascut in Vietnam in anul 1926 si s-a calugarit de la varsta de 16 ani. ...
 
Ciclul celor 5 elemente in Feng Shui
 
Ciclul celor 5 elemente in Feng Shui Feng Shui este puternic influentat de teoria elementelor. In schema chineza a Universului, exista cinci dintre acestea si anume: lemn, foc, metal, pamant si apa. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>