I CHING si timpul ciclic in filozofia chineza 

print
 
I CHING si timpul ciclic in filozofia chineza

I Ching este un text antic ce sta la baza civilizatiei chineze. In prima versiune, era denumita "cartea schimbarilor din Cer si de pe Pamant". Atenti la semnele cerului, la miscarea anotimpurilor, la semnele pamantului si la semnele date de animale, au trasat o schema a ciclului solar desenand 64 de hexagrame formate din linii continue si linii intrerupte. Astfel a rezultat un text eliptic, sub forma aparenta a unui oracol. El incapsuleaza arhetipurile universale cu care de fapt intreaga omenire este conectata.

In gandirea chineza timpul ciclic este asociat cu rotatia planetei Jupiter in jurul soarelui, astfel impartind timpul celestial in cicluri a cate 12 ani. Chinezii au constatat ca persoanele nascute in acelasi an lunar au caracteristici comune care se repeta dupa ciclul Jupiter. Cele 12 arhetipuri de baza ale timpului ciclic se leaga oarecum de zodiacul din Occident.

Relatia dintre I CHING si cele 12 luni provine din miscarea lunii si a soarelui prin zodiac in cursul anului. Luna trece prin 12 cicluri in cursul anului solar, din care deriva cele 12 luni. Pe baza acestui ritm s-a dezvoltat un mit al celor 12 semne zodiacale in toate culturile din lume. Ciclul celor 12 apare si in "Anul Cosmic", care este cel mai lung ciclu de timp cunoscut de om. Acesta este rama timpului pentru evolutia tuturor speciilor umane.

O metoda foarte populara care reflecta timpul ciclic sunt cele 12 semne zodiacale chinezesti, reprezentate prin animale. Fiecarui an i se atribuie un nume sau un semn, potrivit unui ciclu care se repeta: Sobolan, Bou, Tigru, Iepure, Dragon, Sarpe, Cal, Oaie, Maimuta, Cocos, Caine si Porc. Prin urmare, la fiecare 12 ani apare acelasi nume de animal.

Horoscopul traditional chinezesc s-a dezvoltat in jurul semnelor zodiacale cu animale, iar horoscopul lunar din Occident a fost dezvoltat pentru fiecare semn lunar, Pesti, Berbec etc. De exemplu, horoscopul chinezesc poate prezice ca o persoana nascuta in anul calului va fi vesela, populara si ii va placea sa-i complimenteze pe altii. Poporul chinez gaseste aceste horoscopuri amuzante insa nu le iau prea in serios.

Semnele zodiacale chinezesti sunt considerate si ca avand o functie sociala utila, aceea de a afla varsta oamenilor. In loc sa intrebe varsta exacta a unei persoane, acestia intreaba de semnul animal al acestuia. Astfel, varsta acelei persoane este plasata undeva in ciclul celor 12 ani si cu putin bun-simt, se poate deduce varsta exacta a acestuia. De cele mai multe ori, oamenii care vor sa stie semnul zodiacal animal al cuiva nu este pentru calcularea unei varste exacte, ci mai degraba pentru a estima cine este mai in varsta printre cunostinte si prieteni.

Legenda spune ca cele 12 animale s-au certat o zi intrega pentru a decide cine va fi la capatul ciclului de ani. Zeii au fost rugati sa decida si acestia au organizat un concurs, iar cine ajungea la malul opus al raului ar fi fost primul la rand, iar celelalte animale si-ar primi anii in functie de locul pe care termina competitia. Cele 12 animale s-au adunat la malul raului si au sarit in apa. Boul nu era constient ca sobolanul i-a sarit pe spate. Cand boul era pe punctul de a sari pe uscat, sobolanul a sarit de pe bou si astfel a castigat cursa. Porcul, care era foarte lenes, a ajuns ultimul. De aceea sobolanul este primul an al ciclului zodiacal chinezesc, boul al doilea iar porcul ultimul.

 
Subiectul:   texte sacre Categoria:   spiritualitate Data: 2011-03-24
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Hathorii
 
Hathorii Hathorii sunt profesori interdimensionali care faciliteaza ascensiunea spirituala a planetei prin compasiune, dragoste, sunet si umor. Pentru a avea o experienta directa cu aceste fiinte ale luminii trebuie sa iti amintesti de puterea iubirii, rasului si a respiratiei constiente care misca intreaga existenta. ...
 
Tao - Surasul interior
 
Tao - Surasul interior Surasul interior (inner smile) este o practica binecunoscuta in Tao, in care le zambim in interior organelor majore ale corpului nostru, astfel activand in noi energia bunastarii si trezind cele cinci elemente din reteaua asociativa. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>