I CHING si cei 5 agenti ai schimbarii 

print
 
I CHING si cei 5 agenti ai schimbarii

Hexagramele din I CHING pot fi intelese doar daca sunt corelate cu conceptele chinezesti despre timp, schimbare si energie. Descoperirea celor 5 Hsing (agenti) este baza culturii si mitodologiei chinezesti. Se spune ca Hsing constituie cinci tipuri de baza de energii umane in mesocosm, iar ele sunt simbolizate de cele cinci planete vizibile in domeniul stelelor.

Cele cinci planete vizibile Hsing organizeaza fluxul de timp creativ, alaturi de Soare si Luna. In aceasta teorie soarele este Yang iar luna este Yin. Soarele creaza pe Pamant ziua si noaptea, iar luna imparte anul solar in 12 luni. In mitodologia chineza se crede ca omul primeste mesaje inspirate din noapte si din constelatia stelara in timpul lunii noi, atunci cand aceasta este aproape de nevazut in primele nopti.

Odata integrate in Mesocosm, aceste mesaje ofera omului inspiratia de a cauta un flux echilibrat al celor 5 Hsing,  cele cinci energii ale ciclului mortii. In ciclul vietii  bazat pe cele 5 elemente energia curge din Lemn-vointa catre Foc-simtire. Cele 5 Hsing sunt baza medicinei chineze care corespunde celor 12 cicluri din acupuntura si grupurilor de organe, Yang si Yin. In medicina chineza, o persoana bolnava este tratata prin accentuarea CHI si lupta pentru un curs sanatos al celor cinci forme ale CHI.

La ora actuala, in multe tari se practica acupuntura. In aceasta tehnica acele se folosesc pentru a stimula fluxul energiei. Cu toate acestea acupuntura nu este singura metoda pentru a echilibra fluxul celor 5 Hsing. Acesta se poate obtine si prin efort mental, un masaj usor, Tai Chi si alte arte martiale care folosesc exercitii fizice si mentale in scopul de a echilibra energia.

Cei 5 agenti ai schimbarii corespund de asemenea celor cinci dimensiuni, cinci etape ale dezvoltarii umane si cinci etape de evolutie:

1. Omul Obisnuit- Minerale, Somn.
2. Omul Vrednic- Planta, Vis;
3. Omul Superior- Animal, Reflectare;
4. Omul ales- Om, Mers;
5. Sfantul intelept- TAO, Constientizare;

Scopurile omului difera in fiecare etapa de dezvoltare. Iata cum se manifesta acestea:
1. Omul obisnuit este in cautarea bunurilor materiale. Aceasta este etapa unei mari majoritati a lumii de astazi si anume cea consumatorului care doreste din ce in ce mai multe lucruri.
2. Omul vrednic este acela care priveste dincolo de consumerism materialistic si se zbate pentru dezvoltare si educatie. El il imita pe omul superior.
3. Omul superior simte ca singurul mod de a da sens vietii sale este prin unirea lui Tao cu TE, si anume intentia si motivatia.
4. Omul  ales este acela care revolutioneaza societatea si pune pe un nou curs politica si banii.
5. Sfantul intelept este cel mai inalt stadiu uman deoarece acesta face legatura dintre Ceruri, Pamant si Tao. Doar prin simpla sa existenta, acesta este un stalp in jurul caruia poate creste o cultura. In termeni antropologici, este un "erou al culturii".

 
Subiectul:   texte sacre Categoria:   spiritualitate Data: 2011-03-23
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Prezentare maestru Thich Nhat Hanh
 
Prezentare maestru Thich Nhat Hanh Thich Nhat Hanh este unul dintre cei mai respectati maestrii Zen, poet, activitist pentru pace si drepturile omului ai timpurilor noastre. S-a nascut in Vietnam in anul 1926 si s-a calugarit de la varsta de 16 ani. ...
 
Feng Shui - Ba-Gua Zona 9, faima, reputatie, succes
 
Feng Shui - Ba-Gua Zona 9, faima, reputatie, succes Zona 9 in Feng Shui Ba-Gua se refera la faima, reputatie si succes.Cuvantul "faima" ne duce adeseori cu gandul la starurile de cinema, cantaretii de rock, sau oameni celebri in general ale caror cariere depind in mare masura de popularitate. De obicei, noi nu asociem acest cuvant cu propriile noastre vieti. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>