Goliciune - Sutra Inimii 

print
 
Goliciune - Sutra Inimii

Sutra Inimii este, posibil, cel mai cunoscut text al budismului Mahayana si se spune ca aceasta este o mostra pura de intelepciune. De asemenea, Sutra Inimii este printre cele mai scurte sutre. Invataturile din Sutra Inimii sunt profunde si subtile.

Originile Sutrei Inimii

Sutra Inimii este o parte dintr-o sutra mult mai mare, si anume Sutra Prajnaparamita (perfectiunea intelepciunii), care este o colectie de aproximativ 40 de sutre compuse intre anii 100 i.Hr. si 500. Originea exacta a Sutrei Inimii este necunoscuta, desi cea mai veche inregistrare a sutrei este traducerea in chineza din sanscrita a calugarului Chih-ch'ien facuta intre anii 200 si 250.

In secolul al optulea, a aparut o alta traducere care a adaugat o introducere si o concluzie, iar aceasta versiune a fost adoptata de catre budismul tibetan. In scolile Mahayana sau Zen care au originat in China, versiunea mai scurta este mai frecventa.

Perfectiunea Intelepciunii

Asa cum scrie in mai multe scripturi budiste, a crede pur si simplu in ceea ce spune Sutra Inimii nu isi are rostul. Este important, de asemenea, sa se aprecieze ca sutra nu poate fi inteleasa numai prin intelect. Cu toate ca analiza este utila, oamenii pastreaza cuvintele si in inimile lor, asftel incat intelegerea se desfasoara prin practica.

In aceasta sutra, Avalokiteshvara Bodhisattva vorbeste catre Shariputra, care a fost un discipol important al lui Buddha. Randurile timpurii ale acestei sutre discuta cele cinci skandhas - forma, senzatia, conceptia, discriminarea si constiinta. Bodhisattva a observat ca skandhas sunt goale, si astfel a fost eliberat de suferinta.

Ce este vacuitatea?

Vacuitatea (shunyata, in limba sanskrita) este o doctrina fundamentala a budismului Mahayana. De asemenea, este doctrina cea mai neinteleasa in budism. Mult prea des, oamenii presupun ca aceasta inseamna ca nu exista nimic, insa acest lucru nu este adevarat.

Ce inseamna vacuitatea atunci? Pentru a intelege sensul filosofic al acestui termen, sa ne uitam la un obiect solid simplu, precum un pahar. Cum este un pahar gol? De obicei, noi spunem ca un pahar este gol daca acesta nu contine nici un lichid. Acesta este sensul obisnuit de vacuitate. Dar, este paharul cu adevarat gol? Un pahar gol de lichide sau solide este inca plin de aer. Pentru a fi precisi, trebuie sa precizam, prin urmare, de ce anume este gol paharul. Poate un pahar sa fie gol de orice substanta?
Un pahar in vid nu contine nici macar aer, dar inca mai contine spatiu, lumina, radiatii, precum si substanta proprie. Prin urmare, din punct de vedere fizic, paharul este intotdeaua plin cu ceva. Cu toate acestea, din punct de vedere budist, paharul este intotdeauna gol. Intelegerea budista a goliciunii este diferita de sensul fizic. Paharul fiind gol inseamna ca acesta este lipsit de existenta inerenta. Prin existenta ne-inerenta nu se intelege ca paharul nu exista, dar ca totul in aceasta lume, precum si existenta paharului depinde de alte fenomene.

Datorita faptului ca Sutra Inimii este cea mai neinteleasa sutra, celor care isi doresc sa invete si sa inteleaga invataturile acesteia, li se recomanda sa apeleze la un profesor real de Dharma.

 
Subiectul:   budism Categoria:   spiritualitate Data: 2011-06-13
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Beneficiile concrete ale meditatiei
 
Beneficiile concrete ale meditatiei Meditatia este o practica straveche ce ne pune in legatura cu noi insine. Desi aceasta practica exista de foarte mult timp, studii recente demonstreaza beneficiile meditatiei asupra fizicului si psihicului nostru. ...
 
Principiile de baza in Hu-Na
 
Principiile de baza in Hu-Na Analizand cu atentie cuvintele scurte polineziene care alcatuiesc cuvantul Hu-Na putem intelege mai bine natura profunda a traditiei intelepciunii Huna. Cuvantul HU, in limba veche se refera la toate lucrurile masculine, pe cand NA se refera la toate lucrurile feminine. Astfel, cuvantul Huna este o expresie verbala a actului creativ primar al fuziunii polilor energetici universali intr-un ansamblu complex de viata. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>