Fereastra lui Johari 

print
 
Fereastra lui Johari

Fereastra lui Johari a fost conceputa de catre doi barbati pe nume Harry si Joseph in 1955 si a fost folosita pentru a ajuta oamenii sa isi inteleaga mai bine instabilitatea mintala. Este un exercitiu simplu care ne ajuta sa intelegem cum este impartit sinele nostru sau daca vreti, ii puteti spune personalitate.

Cei doi specialisti, au impartit personalitatea in patru cadrane si fiecarui cadran i-au atribuit o caracteristica a personalitatii astfel: sinele public, sinele privat, sinele orb si sinele nedescoperit.

Sinele public este partea din noi insine pe care suntem fericiti sa o impartasim cu altii si sa discutam in mod deschis. Astfel, tu si eu amandoi putem vedea si vorbi deschis despre acest ”eu” si putem obtine o viziune comuna a ceea ce sunt eu in acest element.

Exista mai multe parti ale sinelui nostru pe care le consideram prea private pentru a fi impartasite cu altii si aici vorbim despre sinele privat. In general noi ascundem aceste parti si refuzam sa le discutam cu alte persoane, sau chiar sa le expunem in vreun un fel. Elementele private credem noi ca pot fi jenante sau rusinoase intr-un fel. Aceste atasamente pe care le dezvoltam fata de secretele noastre nasc teama in noi si, in majoritatea timpului, vom evita sa discutam aceste secrete pentru ca ne simtim vulnerabili. Intre sinele public si cel privat, exista aspecte partial private si partial publice ale sinelui nostru pe care suntem pregatiti sa le impartasim doar cu cei apropiati.

De multe ori se presupune ca sinele public si privat sunt tot ceea ce suntem. Cu toate acestea, opiniile pe care le au altii despre noi pot fi diferite fata de cele pe care le avem noi despre noi insine. Ca de exemplu, o persoana care se considera inteligenta poate fi privita ca fiind aroganta si ignoranta social de catre altii.

Sinele nostru orb poate sa ramana orb deoarece altii nu vor discuta despre aceasta parte din noi pentru o serie de motive. Poate ca acestia isi dau seama ca noi nu am putea accepta felul in care ne vad; sau poate ca acestia au incercat sa discute aceste lucruri, dar noi am presupus ca opiniile lor nu sunt valide. Acestia pot de asemenea sa pastreze aceasta informatie, deoarece le confera senzatia de putere asupra noastra.

In cele din urma, sinele nedescoperit este acel sine pe care nici noi, nici alte persoane nu il pot vedea. Acest sine poate include atat lucruri bune si rele care ar putea sa ramana pentru totdeauna nedescoperite sau sa fie descoperite intr-o zi, intrand in sinele privat orb sau chiar si in cel public.

Intre sinele orb si cel nedescoperit sunt identitati partial ascunse, pe care foarte putini oameni le pot vedea. De exemplu, este posibil ca psihologii si cei care sunt mai empatici sa vada mai bine aceste parti ascunse.

 
Subiectul:   comunicare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-12-17
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Armonie si intelegere in conversatii
 
Armonie si intelegere in conversatii Daca esti pe cale sa ai un dialog atent cu o alta persoana, trebuie sa respecti acea persoana. Daca aceasta are un anumit punct de vedere, atunci nu ar trebui sa presupui ca au aceasta opinie, pentru ca sunt prosti sau ghinionisti ca nu au auzit ceea ce ai tu de spus pe aceasta tema. ...
 
Puterea mintii sau puterea inimii?
 
Puterea mintii sau puterea inimii? Sa faci tot ceea ce iti pofteste inima! Suna atat de tentant, nu? Ne lasam condusi mai des de ratiune decat de sentimente si asta nu poate decat sa ne dauneze. Unii dintre noi, mai sceptici, ar spune ca ratiunea este cea care ne impiedica sa facem alegeri gresite. Cei mai visatori sustin ca a-ti urma sentimentele este lucrul cel mai bun. Adevarul este undeva la mijloc. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>