Elisabeth Gilbert despre creativitate si geniu 

print
 
Elisabeth Gilbert despre  creativitate si geniu

Elizabeth Gilbert, autoarea cartii "Manaca, roaga-te, iubeste" discuta despre legatura dintre geniu, creativitate si inevitabila nebunie, legatura pe care omenii o atribuie geniului inca din ultimii 500 de ani.

Elizabeth Gilbert spune ca acum 20 de ani cand a spus tuturor ca vrea sa devina scriitoare s-a confruntat cu scepticismul si retinerea celor din jur. I-au fost puse intrebari legate de teama de a esua, de teama ca nimeni nu ii va citi sau cumpara cartile sau ca nu va scrie nimic bun. Insa curajul de atunci a facut-o sa isi urmeze scopul.

A inceput inca de pe atunci sa se gandeasca de ce oamenilor trebuie sa le fie frica de munca pe care o fac sau de esec. A incercat sa inteleaga de ce se inoculeaza atat de des in vremurile noastre aceasta idee si de ce geniul este adesea confundat cu nebunia. L-a luat ca exemplu pe tatal sau care a lucrat ca inginer chimist si pe care nu l-a intrebat nimeni niciodata daca ii este teama de munca pe care o facem.

In secolul al 19-lea, asa cum spune si Elizabeth Gilbert au existat foarte multe minti luminate, creative, care au sfarsit tragic. Fie au murit inainte sa isi definitiveze operele fie s-au sinucis. Sau, o alta ipoteza este cea conform careia talentul i-a ucis.

S-a crezut mult timp si se crede in continuare ca talentul insotit de creativitate si suferinta sunt interdependente. Insa nu este asa. Teama de a nu fi judecat dupa primul succes sau teama de a nu mai compune nici macar o opera la fel de buna ca prima este cea care produce suferinta.
Elizabeth Gilbert a aruncat o privire in trecut si a vrut sa vada cum incurajeaza alte societati creativitatea.

A ajuns la Grecia si al Roma Antica. A vazut ca acolo geniul vine dintr-un spirit divin, de undeva de departe si ca este considerat mai degraba un demon care se instaleaza langa artist in momentul creatiei si care ii spune ce sa faca si cum, si care il ajuta sa isi desavarseasca opera.
Atunci, geniile nu erau considerate entitati incredibile ci entititati care ies din zid pentru a ajuta artistul sa isi duca munca la bun sfarsit si care ii dadeau forma creativitatii si muncii sale. Fiecare artist stia ca arta este protejata de geniu si de aceea era protejata de prea mult narcisism.
Insa arta a suferit si ea modificari de-a lungul timpului. O data cu Renasterea ideea care a stat la baza a fost cea conform careia omul este cel din centrul caruia pleaca creativitatea. S-a considerat ca arta si ideile veneau din sufletul omului si ca el este centrul universului.

Elizabeth Gilbert ne indeamna sa incetam sa ucidem geniul prin presiunea pe care o aplicam asupra sa prin intermediul temerilor si sa incurajam creativitatea. Cum ar arata o lume fara creativitate, fara nou, fara inedit? Cu siguranta ar fi o lume fada!
Temerile nu ar trebui sa fie niciodata amintite in preajma artei si a creatiei. In fond, tot ceea ce vine din sufletul si din mintea omului si poate fi considerat opera de arta, ar trebui sa fie supus ideii de maiestrie, de desavarsire a unor calitati omenesti decat ideii de critica si lipsa de apreciere.

 
Subiectul:   succes Categoria:   minte si emotii Data: 2011-03-22
 
Autor:          alexandra

"Dezvoltarea personala este o arta. Este arta de a te desavarsi pe tine insuti ca propria creatie. Imi place sa scriu si sa impartasesc din gandurile mele celor care au nevoie de ele. Geniul exista pentru a fi daruit. Fac acest lucru prin ceea ce scriu, sa daruiesc o particica din mine in fiecare articol."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Ce este empatia?
 
Ce este empatia? Empatia este caracteristica oamenilor capabili sa se gandeasca si la altcineva in afara de ei insisi. Oamenii empatici, in general, sunt capabili sa simta ceea ce simt ceilalti, sa le identifice emotiile si sa mearga pana la stadiul in care sa se simta la fel ca persoana pentru care simt empatie. Oamenii empatici incearca sa se transpuna in pielea ta si sa incerce sa isi dea seama in avans de de ceea ce ai simt ...
 
Legatura dintre constientizare si creier
 
Legatura dintre constientizare si creier Constientizarea nu poate exista, cu exceptia cazului in care exista ceva constient si anume creierul. Inainte de existenta creierului si dupa moartea acestuia, nu a existat si nu va fi nici o constientizare. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>