Dosha Vata 

print
 
Dosha Vata

Dosha Vata este alcatuita din doua elemente, spatiu si aer. Charaka Samhita, textul ayurvedic cel mai venerat , defineste caracteristicile Doshei Vata astfel: uscat si dur; rece; lipsa de greutate si lumina; foarte mic, strapunge molecule; mereu in miscare; larg, nelimitat, nelegat si dur.

Persoanele cu mai multa Vata in constitutiile lor tind sa fie slabe, cu un trup subtire si articulatii proeminente, pielea delicata care este natural uscata si par voluminos, si uscat. Acestia sunt rapizi si plini de viata in gandire, vorbire si actiune, si isi fac prieteni cu usurinta. Exista un element de nepasare in mersul lor, o lejeritate in rasul acestora. Schimbarea este al doilea nume a lor. Acestia au probleme cu somnul si au tendinta de a migra spre mediile calde. Creativitatea si entuziasmul sunt semnele distinctive ale unei Vata echilibrate.

In cazul in care Prakriti sau constitutia originala detine o cantitate mai mare de Vata, vei manifesta mai multe caracteristici si calitati de Vata atunci cand esti in echilibru, fata de persoanele care au multa Pitta sau Kappa in constitutia lor. Acesta este un lucru cat se poate de natural, dar daca calitatile devin extreme sau mai pronuntate decat de obicei, la un moment dat, atunci Vata din cineva are toate probabilitatile de a se agrava sau dezechilibra, si trebuie sa fie adusa inapoi in echilibru.

Daca o persoana predominanta cu Kapha sau Pitta incepe sa isi manifeste mai mult calitatile Vata, acest lucru indica un dezechilibru Vata. In ambele cazuri, este un semn ca persoana in cauza trebuie sa urmeze o dieta si un stil de viata Vata de echilibrare, pentru a ajuta la restabilitrea nivelului de Vata in fiziologie, la proportia sa normala.

Factorii care pot cauza dosha Vata sa creasca in fiziologie includ o dieta care contine prea multe alimente uscate sau crude, consumul exagerat de bauturi reci ca gheata, expunerea la vanturile reci si uscate, o rutina variabila de zi cu zi, prea multe calatorii, si surmenaj mental.

Iata cateva semne care indica nevoia de echilibrare a doshei Vata:

- Ingrijorare constanta, anxietate, iritabilitate.
- Oboseala cu imposibilitatea de a incetini sau a te relaxa.
- Dificultate de a te linisti si adormi noaptea. Somn fara odihna dupa ce reusesti sa adormi.
- Pielea este mai uscata si mai intinsa decat de obicei.
- Parul este mai fragil, cu capete despicate.
- Buzele sunt dure si crapate, iar gatul este uscat in mod constant.
- Digestia este neregulata si apar probleme cu gazele abdominale.
- Sentimentul ca nu poti sta locului si ca ai nevoie de miscare constanta.
- Sentimentul de esalonare. Dificultate in retinerea unor lucruri pentru o perioada mai lunga de timp. Atentie redusa si greutate in concentrare.
- Miscarile intestinului apar mai putin de o data pe zi.

Daca recunosti multe simptome din cele prezentate mai sus, o dieta si un stil de viata Vata de echilibrare te poate ajuta sa restabilesti echilibrul Vata.

 
Subiectul:   ayurveda Categoria:   corp Data: 2011-05-25
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Organele de respiratie
 
Organele de respiratie Sistemul nostru respirator este format din nas si gura, faringe si laringe, trahee si bronhii, plamani si torace. ...
 
Procesul de invatare Tai Chi
 
Procesul de invatare Tai Chi Procesul de invatare sau predare Tai Chi este unul de perfectionare treptata. In timpul procesului ne invatam pe noi insine cea mai buna cale de a obtine piese pentru locul in care acestea se potrivesc si, mai tarziu, putem invata de ce un lucru se potriveste acolo si celalalt dincolo. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>