Discutiile cu ceilalti, un camp de lupta?  

print
 
Discutiile cu ceilalti, un camp de lupta?

"Conversatia este laboratorul si atelierul invatacelului." - Ralph Waldo Emerson

Intre noi si cei cu care avem relatii de comunicare, de pilda un dialog, se creeaza legaturi si uneori contradictii in ceea ce priveste punctul nostru de vedere si modul in care incercam sa ni-l sustinem.

De obicei, atunci cand stim ca avem de sustinut o discutie cu cineva, este bine sa ne clarificam de la inceput ce fel de dialog vrem sa avem, ce vrem sa obtinem prin intermediul lui si care va fi tonalitatea prin care ne vom expune ideile.

De asemenea este foarte important inca de la inceput sa avem clar in minte scopul discutiei, ce vrem sa obtinem prin acel dialog: sa ne impunem o idee, o parere, o dorinta, sa aflam parerea interlocutorului, sa ne informam, sa cadem de acord, sau pur si simplu sa comunicam pentru a clarifica o situatie.

Aceste «reguli tacite» ale unui dialog sunt extrem de importante pentru ca de ele depinde ca ideile noastre sa fie auzite sau sa ramana in continuare in umbra. Atunci cand doi oameni discuta este bine ca ei sa abordeze discutia cu calm, cat mai linistit si prin prisma relatiilor dintre vorbitor si receptor, utilizand comunicarea asertiva.

Oricat ar parea de neimportant acest aspect, face toti banii. Sa luam ca exemplu, o discutie de negociere. Cu siguranta atunci cand noi vrem sa vindem un produs avem tot interesul ca tonalitatea noastra si modul in care decurge comunicarea sa ne fie favorabil. Vom aborda discutia prin prisma unui aer cald, relaxat, degajat si il vom lasa pe interlocutorul nostru sa isi expuna ideile in stilul sau. Astfel, avem ocazia sa aflam ce ii putem vinde si cum putem face asta.

Daca spre exemplu ne indreptam atentia spre un litigiu, in care un client este nemultumit de produsul oferit si incearca sa ne convinga prin orice mijloace ca i-am luat banii si i-am dat in schimb ceva ce nu ii satisface nevoile, vom observa ca tonul discutiei este ridicat si ca si noi si interlocutorul suntem destul de iritati.

La fel se intampla si in viata de zi cu zi, indiferent daca ne referim la o relatie dintre doi oameni casatoriti, doi prieteni, doi vecini. Atunci cand una dintre parti incearca cu orice pret sa isi impuna parerea, discutia devine tensionata si in cele din urma duce la o stare conflictuala. Discutiile in contradictoriu pot fi aplanate prin repozitionarea uneia din parti, asa-zisa "cedare" dar urmarind obiectivul discutiei.

Este, daca vrei, si o dovada de intelepciune sa obtinem ceea ce dorim atunci cand comunicam cu cineva. Putem castiga si daca nu ne impunem intr-un mod grosolan, putem sa ne comunicam parerea utilizand comunicarea asertiva, fara agresivitate. Important este obiectivul pe care ni-l stabilim de la bun inceput pentru discutiile cu ceilalti!

 
Subiectul:   comunicare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-03-26
 
Autor:          alexandra

"Dezvoltarea personala este o arta. Este arta de a te desavarsi pe tine insuti ca propria creatie. Imi place sa scriu si sa impartasesc din gandurile mele celor care au nevoie de ele. Geniul exista pentru a fi daruit. Fac acest lucru prin ceea ce scriu, sa daruiesc o particica din mine in fiecare articol."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Autodisciplina - reteta unor obiective atinse
 
Autodisciplina - reteta unor obiective atinse Majoritatea liderilor lumii au o rigoare care ii ajuta sa isi atinga scopurile. Cum reusesc ei in tot ceea ce fac? Cine ii ajuta? Cine le impune sa actioneze intr-un anumit mod? Cum de au succes in tot ceea ce fac? Cum de nu dau gres? ...
 
Cele 5 atribute ale autodisciplinei
 
Cele 5 atribute ale autodisciplinei Autodisciplina este calea spre o viata mai usoara si spre o munca cu mult mai eficienta. De ce trebuie sa tinem insa cont atunci cand suntem abia la inceput si vrem sa ne disciplinam pentru a ne facilita existenta? Cele 5 atribute ale autodisciplinei sunt menite sa ne faca sa nu ne abatem de la drumul pe care l-am ales, sa il urmam si sa ne faciliteze procesul de deprindere al disciplinei. In fond, nu e usor sa depri ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>