Despre meme 

print
 
Despre meme

Meme este un concept evoluționist introdus în 1976 de biologul Richard Dawkins în cartea sa "Gena egoistă", care definește ipotetica unitate de informație culturală moștenită, utilizată și transmisă de individ. Intr-un domeniu de aplicare mai larg, memele pot fi percepute in sensul de moda, accente, tehnologie, genuri de muzica, si valori comportamentale venite din partea familiei sau a unui grup de prieteni.

Cu alte cuvinte, prin MEME  putem intelege toate tiparele de comportament pe care le invatam de la parinti sau pe care ni le impune societatea si pe care desigur le transmitem mai departe din dorinta de a ne integra intr-o comunitate.

Cuvintele sunt cel mai simplu exemplu de MEME daca tinem cont de faptul ca exprimarea prin cuvinte faciliteaza dezvoltarea socio-culturala. Astfel de evolutii in limbaj au condus intotdeauna la dezvoltarea tehnologiei si viceversa (asta ca sa va amintesc ca in anii '80 nu existau cuvinte precum: internet, telefonie mobila, display s.a.m.d.).  Revolutia culturala a anilor 60 a fost cauzata de utilizarea limbajului pentru a aduce valorile etice in constiinta de masa.

Acum vorbim in general despre valorile comportamentale, cum ar fi "care este momentul corect pentru micul dejun", "ce fel de feluri de mancare sunt adecvate pe masa de Craciun", si modul in care ti se sugereaza sa te comporti intr-un interviu de angajare.

Valorile comportamentale in sine sunt in permanenta evolutie fiind direct influentate de dezvoltarea culturala, de aceea, unele dintre ele au viata foarte scurta. De exemplu, moda se schimba anual. Anul asta se poarta turcoaz, iti amintesti ce culoare s-a purtat anul trecut? 

Un alt exemplu de MEME poti descoperi in imitatia de comportament, cum ar fi deprinderea de a vorbi sau de a merge, imitarea unei persoane pe care tu o consideri virtuoasa pentru a capata si tu acea virtute, sau invatarea abilitatii de a innota. Acest domeniu include sarcini cognitive mai complexe decat  logica.

Valorile esentiale tacute pot fi exemplificate printr-un experiment, in care o caracatita este plasata intr-un acvariu mare cu o multime de spatiu pentru a putea innota. Fiindca are abilitatea de perceptie, arata-i un simbol insotit de un soc electric si aceasta va invata treptat sa inoate cat mai departe si cat de repede poate de acel simbol.

Dupa aceea, pune in acelasi acvariu inca o caracatita "needucata", si arata simbolul dar fara soc electric. Pentru inceput, caractita "educata" va fugi de langa simbol de frica socului electric si in curand vei vedea ca si caracatita needucata va mima acel comportament si va incerca sa scape de amenintarea simbolului. Astfel, valorile esentiale tacute pot fi transmise prin siruri culturale neintrerupte.

 
Subiectul:   minte, ganduri Categoria:   minte si emotii Data: 2011-12-22
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

10 metode de reducere a stresului
 
10 metode de reducere a stresului Stresul este omniprezent in viata noastra. Indiferent de activitatea pe care o desfasuram, fie ca suntem elevi, studenti, angajati sau pensionari, factorii care produc stresul nu tin cont de nici un fel de categorie sociala, de varsta sau sex. De aceea, se recomanda din ce in ce mai des adoptarea unui stil de viata sanatos si echilibrat. ...
 
Puterea mintii sau puterea inimii?
 
Puterea mintii sau puterea inimii? Sa faci tot ceea ce iti pofteste inima! Suna atat de tentant, nu? Ne lasam condusi mai des de ratiune decat de sentimente si asta nu poate decat sa ne dauneze. Unii dintre noi, mai sceptici, ar spune ca ratiunea este cea care ne impiedica sa facem alegeri gresite. Cei mai visatori sustin ca a-ti urma sentimentele este lucrul cel mai bun. Adevarul este undeva la mijloc. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>