De ce este importanta acceptarea de sine 

print
 
De ce este importanta acceptarea de sine

Cum ar sta lucrurile daca ne-am iubi defectele in loc de a le blama pentru tot ceea ce ni se intampla mai putin bun in viata? Asta se cheama acceptare de sine. Atunci cand admitem ca avem si defecte, nu numai calitati, suntem pe drumul cel bun in a ne cladi viata pe baze reale. Multor oameni le lipseste curajul de a face ceea ce isi doresc, din cauza lucrurilor pe care ei le considera defecte. Multora li se pare ca vor fi judecati prin prisma defectelor lor daca vor face ceea ce isi doresc.

Singurul lucru pe care ar trebui sa il facem este sa incetam sa credem cu indarjire ca avem numai defecte si ca din cauza acestora nu suntem fericiti. Este o aberatie la fel de mare precum a spune ca nu avem de ce sa fim apreciati. Situatiile in care suntem pusi pe parcursul vietii ne pot strica parerea despre noi insine. La fel si "sustinerea" celorlalti. Ce este mai important? Parerea unui om care ne cunoaste de ceva timp, sau propria noastra parere? Cine este indreptatit sa ne judece? Noi sau cei din jurul nostru? Asta nu inseamna a pica in cealalta extremitate in care sa consideram ca perfectiunea ne defineste. Suntem la fel de predispusi esecurilor, ca si reusitelor. Acceptand acest lucru, treaba e pe jumatate facuta.

Cealalta jumatate tine de ce vrem noi sa obtinem de la noi insine, de la viata si de la potentialul nelimitat cu care suntem inzestrati. Un studiu a dovedit ca oamenii isi folosesc doar 10% din capacitatea creierului. Ce ar fi daca am folosi restul de 90% pentru a fi fericiti? Ce ar fi daca ne-am da silinta sa intelegem ca acceptarea de sine este parte a unui proces ce tine de avansare pe drumul spre fericire si spre o multime de realizari, pe care niciodata nu le vom atinge daca vom lasa lucrurile care nu ne plac la noi insine sa ne impiedice sa facem asta?
Ce ar fi daca, pentru o zi, ca exercitiu, am uita sa ne uram pentru defectele noastre si ne-am iubi exact asa cum suntem? Care ar fi starea noastra de spirit? Ce influenta am avea asupra celorlalti?

Acceptarea de sine se invata pas cu pas si vine din dorinta de a fi fericiti, de a avea o viata mai buna. Are deci la baza, o motivatie ce ar trebui sa fie destul de puternica pentru a reusi. E nevoie sa ne concentram asupra noastra si asupra vietii noastre, sa fim obiectivi din toate punctele de vedere si sa luam decizii imediat:
* ce vreau de la mine si de la viata mea?
* cum vreau sa ating fericirea?
* cum as putea deveni mai bun acceptandu-ma asa cum sunt?
* cum ma pot ajuta pe mine si pe ceilalti?
Altruismul este intotdeauna bun atunci cand nu gasim motivatia personala, insa nu ar trebui sa o inlocuiasca pe aceasta. Noi ar trebui sa fim cei pentru care producem orice schimbare, chiar daca aceasta ii afecteaza si pe ceilalti.

Frica de nou, de schimbare, teama de acceptare a lucrurilor care ne-au starnit repulsie si lipsa motivatiei ne pot face sa dam inapoi din a ne accepta si a schimba ceea ce este de schimbat.
Acceptarea de sine nu poate fi decat benefica. Intelegand mecanismul prin care ea ne poate schimba, ajungem sa ne intelegem pe noi insine.

 
Subiectul:   acceptare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-03-26
 
Autor:          alexandra

"Dezvoltarea personala este o arta. Este arta de a te desavarsi pe tine insuti ca propria creatie. Imi place sa scriu si sa impartasesc din gandurile mele celor care au nevoie de ele. Geniul exista pentru a fi daruit. Fac acest lucru prin ceea ce scriu, sa daruiesc o particica din mine in fiecare articol."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Auto-acceptare - cum sa iti exprimi imperfectiunile
 
Auto-acceptare - cum sa iti exprimi imperfectiunile Nu este intotdeauna usor sa acceptam cine sau ce suntem. Tuturor ne place sa gandim despre noi insine ca suntem sinceri cu noi si acceptabili pentru altii. Nu ne place sa ne gandim la defectele noastre si la punctele slabe, desi aceastea ies la iveala in momente de stres. Adevarul este ca oamenii nu sunt perfecti. Cu totii avem defectele noastre si trebuie sa invatam sa traim cu ele. Facem greseli in viata, care fac ...
 
Cum sa iti dezvolti inteligenta emotionala
 
Cum sa iti dezvolti inteligenta emotionala Un cadru larg al inteligentei emotionale prezentat si in cartile lui Daniel Goleman, se refera la divizarea acesteia in doua tipuri de competente: personale si sociale. Ca oameni suntem indivizi cu o inteligenta superioara, nativa si cu o inteligenta emotionala pe care nu o dobandim la nastere, insa o putem dezvolta si fructifica pe parcurs. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>