Cele 5 cancere emotionale  

print
 
Cele 5 cancere emotionale

"Pastreaza-ti emotiile pentru lucrurile care merita." - Liviu Titu Maiorescu

Stephen Covey
a identificat 5 obiceiuri care genereaza 5 tipuri de cancere emotionale, tumori in metastaza care se extind si ne cuprind intreaga ratiune. Oamenii care lasa aceste tumori sa le invadeze mintea sunt oameni care au uitat care este scopul lor precis si incotro vor sa se indrepte si ca urmare vor duce o viata bolnava.

1. Critica

A devenit o obisnuinta sa ne vorbim unii pe altii pe la colturi, sa ne sapam pe la spate. Avem insa motive intemeiate sa facem asta? Unii da, altii nu. Unii din ura, altii din plictiseala, sau pentru ca vor sa isi demonstreze ca inca pot. Cat e de benefica aceasta critica?
Atunci cand este constructiva, critica este binevenita. Insa de cele mai multe ori, tinde sa fie opusul. Si oamenii aleg sa isi impovareze sufletele si mintile cu o rautate deloc necesara.
2. Lamentarea
Unii oameni se plang pentru a atrage atentia celor din jur, unii pentru a se face ajutati, altii pentru ca vad in asta singura metoda de a se elibera de esecurile si de frustrarile care ii macina. Altii aleg lamentarea drept refugiu, incercand sa atraga compasiunea celor din jur si castigand astfel mai multa compasiune. In niciunul dintre cazuri, lamentarea nu este utila. Ii impiedica pe multi sa avanseze si sa isi gaseasca drumul in viata, pentru ca sunt prea ocupati sa se planga si uita esentialul.
3. Comparatia. De multe ori tindem sa ne raportam la ceilalti, avutiile noastre la averile celorlalti, nivelul nostru de trai la al celorlalti, dar aproape niciodata nu privim obiectiv lucrurile pe care le avem si viata pe care o ducem.
Limitandu-ne la granitele vietii noastre si la ceea ce avem putem cu usurinta constata ca avem tot ceea ce este nevoie pentru o viata decenta, mai buna si mai prospera decat a multora. Daca ne raportam insa la cei "mai avuti" decat noi, s-ar putea sa fim dezamagiti.
4. Competitia.
Cat de sanatoasa este competitia? Intr-atat incat sa ne faca sa ne dorim sa fim mai buni pentru noi insine, sa dobandim mai multe cunostinte si un trai mai bun PENTRU NOI INSINE. Concurenta intre oameni nu ar trebui sa existe. In fond, nu ne luptam unii cu altii pentru nici un premiu. Cu siguranta daca acel premiu ar fi fost o viata interminabila pe pamant, ar fi avut multi concurenti.
Singura competitie valabila este cea pe care o ducem cu noi insine pentru a deveni mai buni si a creste mental si spiritual.
5. Disputa este cel de-al 5-lea cancer aflat in metastaza care de cele mai multe ori, ucide tot: de la relatii la sentimente, de la cooperare la contracte profitabile, de la afaceri la aliante si de la prietenii la casnicii. Disputa, pe langa faptul ca atrage dupa sine urmari dintre cele mai neplacute, este si un focar de emotii si energii negative care nu fac altceva decat sa distruga ceea ce cu greu probabil construim.

Atata timp cat ne mentinem departe de aceste tipuri de cancere emotionale, viata noastra va fi lunga, calatoria prin lume va fi plina de aventuri si noi insine vom fi mai buni si mai sanatosi. Un suflet sanatos este un suflet care poate atinge cerul!

 
Subiectul:   inteligenta emotionala Categoria:   minte si emotii Data: 2010-09-27
 
Autor:          alexandra

"Dezvoltarea personala este o arta. Este arta de a te desavarsi pe tine insuti ca propria creatie. Imi place sa scriu si sa impartasesc din gandurile mele celor care au nevoie de ele. Geniul exista pentru a fi daruit. Fac acest lucru prin ceea ce scriu, sa daruiesc o particica din mine in fiecare articol."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Puterea perseverentei
 
Puterea perseverentei Napoleon Hill a fost un om pe care l-a caracterizat perseverenta si care a stiut ca doar aceasta ii poate aduce succesul. Intr-una din cartile sale i-a dedicat un capitol intreg. Napoleon sustinea ca desi cuvantul "perseverenta" nu este unul eroic, el delimiteaza de fapt oamenii care reusesc sa-si atinga idealurile in viata de cei care nu reusesc sa o faca niciodata. Perseverenta este "intaritorul" caracterului uman ...
 
Cand frica devine fobie
 
Cand frica devine fobie Temerile sunt comune pentru toata lumea. Fiecare individ are propria sa teama, intr-un fel sau altul, desi exista unii care spun ca sunt neinfricati. Frica este ceva normal atunci cand este rationala. Frica rationala serveste ca un mecanism de aparare impotriva lucrurilor care prezinta un pericol. Astfel de temeri includ frica de serpi, foc, paianjeni, care sunt bazate doar pe instinctul de supravietuire. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>