Ce inseamna spiritual 

print
 
Ce inseamna spiritual

Multi oameni spun ca nu le place religia organizata, dar ca sunt `spirituali`. Este ceva la cuvantul spiritual, care il face sa aibe o rezonanta aparte si sa te invite sa il studiezi desi il accepti deja ca fiind corect.  Dar ce anume inseamna spiritual?

Exista grupuri religioase care se implica in razboaie `sfinte`, si provoaca acte de terorism. Bombardeaza cladiri, cafenele, autobuze pline de oameni nevinovati, inclusiv copii, iar cei responsabili sustin ca sunt motivati spiritual. Medici sunt ucisi din cauza problemei complexe a avortului, iar faptasii argumenteaza ca faptele lor criminale sunt justificate spiritual. Daca am cere o definitie fiecarei persoane dintr-un grup oarecare, fiecare dintre ei ar avea o definitie diferita. Deci ce inseamna spiritual?

Cuvantul spiritual are de a face cu chestiuni sau lucruri sacre. Cuvantul sacru la randul sau poate fi asociat cu zei, sau cu religia. Daca "sacru" este asociat cu zei, atunci se ridica imediat intrebarea: `Care si ai cui zei?`. Aproape toata lumea pare sa aiba idei diferite despre conceptul de Dumnezeu sau zei. Rareori pare sa existe vreun acord, si prin urmare ramanem cu ideea ca viata are misterele sale.

Atunci cand incercam sa definim sau sa veneram aceste mistere, mai ales zeii, invariabil cream disensiuni religioase. Definitiile sunt abstracte si conventionale si genereaza conflicte. Atat in istorie, cat si astazi continuam sa avem conflicte deoarece venerarea zeilor contravine credintelor unei religii sau alteia.

Atentia noastra devine concentrata acolo, undeva, venerand ceva ce am fost programati sa credem ca exista, ca este sacru, si care vom fi salvati intr-un final ne va salva de la pieire. Traim vieti ingrozitor de nesanatoase, mergem la razboi cu vecinii, distrugem mediul inconjurator si diminuam tot mai mai mult resursele naturale dar totusi speram ca vom fi salvati. Cu toate acestea, vom fi mantuiti. Acest lucru nu are nici un sens!

Exista o alta intelegere a cuvantului sacru, care este asociata cu religia. Religia poate fi definita ca o credinta sau venerare a unui Dumnezeu. De asemenea, religia poate fi definita si ca un sistem de credinta care are de a face cu cauza, scopul si natura universului. De fapt, acest lucru a fost facut inca de la inceputul gandirii constiente, dar cu o cunoastere foarte redusa.

Cu mii de ani in urma, preoti si preotese, neavind intelegerea naturii asa cum o avem noi astazi datorita stiintei, au creat zei, povesti si religii pentru a explica scopul, cauza si natura universului. Insa datorita faptului ca intelegem doar o mica parte a universului, nu avem de unde sti care este scopul acestuia, daca are un scop.

Bine, bine, dar sa revenim la intrebare: CE inseamna spiritual? Daca ne uitam in dictionar, explicatia suna cam asa: "Care apartine spiritului". Acum avem intrebari noi: "ce este spiritul?", "Unde se afla spiritul?" Si iarasi dam fuga la dictionar care ne raspunde fidel: "Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; p. ext. minte, rațiune, intelect. ♦ Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie".

Si brusc realizam ca spiritual nu este o notiune abstracta pe care sa o cautam orbeste undeva in afara noastra. Se afla in noi, cu noi si depinde de noi.

 
Subiectul:   spiritualitate Categoria:   spiritualitate Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Ce este Theta Healing
 
Ce este Theta Healing Theta healing este o tehnica simpla de vindecare a zonelor cu blocaje energetice si de auto-ajutor. Ea se bazeaza pe ideea ca toti oamenii isi pot folosi puterile intuitive de baza, pentru a genera schimbari pe nivelele spiritual, mental, fizic si emotional. Practicantii acestei tehnici cred ca prin incetinerea undelor cerebrale ale unei persoane, aducandu-le la starea theta, pot produce o vindecare instantanee. ...
 
Tipuri de yoga - Kriya Yoga
 
Tipuri de yoga - Kriya Yoga Kriya Yoga este un amestec de practici Raja, Jnana si Bhakti. Cuvantul "kriya" inseamna "sa faca, sa faca un efort", sau "a transforma". ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>