


- Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
- Drumul catre tine insuti - M. Scott Peck [carte]
- 7 obiceiuri ale increderii in sine
- Eckhart Tolle - Un Nou Pamant [carte]
- Obiective de dezvoltare personala
- Obiective de Anul Nou
- Brian Tracy - Punctul Focal [carte]
- "The Body Image Workbook" - Thomas Cash [carte]
- Official Hugs - Martha Bolton [carte]
- Larry Crane - Cursul de abundenta [carte]



Ce inseamna spiritual


Multi oameni spun ca nu le place religia organizata, dar ca sunt `spirituali`. Este ceva la cuvantul spiritual, care il face sa aibe o rezonanta aparte si sa te invite sa il studiezi desi il accepti deja ca fiind corect. Dar ce anume inseamna spiritual?
Exista grupuri religioase care se implica in razboaie `sfinte`, si provoaca acte de terorism. Bombardeaza cladiri, cafenele, autobuze pline de oameni nevinovati, inclusiv copii, iar cei responsabili sustin ca sunt motivati spiritual. Medici sunt ucisi din cauza problemei complexe a avortului, iar faptasii argumenteaza ca faptele lor criminale sunt justificate spiritual. Daca am cere o definitie fiecarei persoane dintr-un grup oarecare, fiecare dintre ei ar avea o definitie diferita. Deci ce inseamna spiritual?
Cuvantul spiritual are de a face cu chestiuni sau lucruri sacre. Cuvantul sacru la randul sau poate fi asociat cu zei, sau cu religia. Daca "sacru" este asociat cu zei, atunci se ridica imediat intrebarea: `Care si ai cui zei?`. Aproape toata lumea pare sa aiba idei diferite despre conceptul de Dumnezeu sau zei. Rareori pare sa existe vreun acord, si prin urmare ramanem cu ideea ca viata are misterele sale.
Atunci cand incercam sa definim sau sa veneram aceste mistere, mai ales zeii, invariabil cream disensiuni religioase. Definitiile sunt abstracte si conventionale si genereaza conflicte. Atat in istorie, cat si astazi continuam sa avem conflicte deoarece venerarea zeilor contravine credintelor unei religii sau alteia.
Atentia noastra devine concentrata acolo, undeva, venerand ceva ce am fost programati sa credem ca exista, ca este sacru, si care vom fi salvati intr-un final ne va salva de la pieire. Traim vieti ingrozitor de nesanatoase, mergem la razboi cu vecinii, distrugem mediul inconjurator si diminuam tot mai mai mult resursele naturale dar totusi speram ca vom fi salvati. Cu toate acestea, vom fi mantuiti. Acest lucru nu are nici un sens!
Exista o alta intelegere a cuvantului sacru, care este asociata cu religia. Religia poate fi definita ca o credinta sau venerare a unui Dumnezeu. De asemenea, religia poate fi definita si ca un sistem de credinta care are de a face cu cauza, scopul si natura universului. De fapt, acest lucru a fost facut inca de la inceputul gandirii constiente, dar cu o cunoastere foarte redusa.
Cu mii de ani in urma, preoti si preotese, neavind intelegerea naturii asa cum o avem noi astazi datorita stiintei, au creat zei, povesti si religii pentru a explica scopul, cauza si natura universului. Insa datorita faptului ca intelegem doar o mica parte a universului, nu avem de unde sti care este scopul acestuia, daca are un scop.
Bine, bine, dar sa revenim la intrebare: CE inseamna spiritual? Daca ne uitam in dictionar, explicatia suna cam asa: "Care apartine spiritului". Acum avem intrebari noi: "ce este spiritul?", "Unde se afla spiritul?" Si iarasi dam fuga la dictionar care ne raspunde fidel: "Factor ideal al existenței (opus materiei); conștiință, gândire; p. ext. minte, rațiune, intelect. ♦ Inteligență, deșteptăciune, istețime; capacitate de imaginație, fantezie".
Si brusc realizam ca spiritual nu este o notiune abstracta pe care sa o cautam orbeste undeva in afara noastra. Se afla in noi, cu noi si depinde de noi.
Subiectul: spiritualitate | Categoria: spiritualitate | Data: 2012-02-14 |
Autor: iuliana s. |
"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."
Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.
Recomanda articolul :
Mai multe articole text»
Din aceeasi categorie


7 obiceiuri ale increderii in sine



7 obiceiuri ale increderii in sine
Introducere in reflexologie [video]
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]
![Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]](/images/articles/thumbs/pescarusul_jonathan_livingston.jpg)