Ce inseamna a ierta 

print
 
Ce inseamna a ierta

"Numai cei curajosi stiu sa ierte." - Laurence Sterne

Iertarea pare, atat de greu de oferit. Desi sintem tentati sa credem traim intr-o lume plina de rautate, cei mai multi oameni au inimi iubitoare si abia asteapta sa demonstreze lucrul acesta. De fapt, toti oamenii au fost nascuti cu potentialul de a oferi si a primi iubire. Ce ne impiedica sa ne iubim unii pe altii? Si ce anume ne face sa ne temem sa iertam?

Raspunsul la aceste intrebari sta ascuns in modul in care definim cuvantul "rana". De cele mai multe ori definim acest cuvant ca fiind "ceea ce ne face sa suferim". Cum altfel l-am putea defini? Ca pe ceva care ne "blocheaza capacitatea de a iubi". Ce anume blocheaza capacitatea noastra de fi iubitori in orice situatie? Raspunsul se afla in explorarea intrebarilor mai profunde despre iubire si iertare, cum ar fi: ce anume face dragostea sa apara in noi, in primul rand, si ce anume ne opreste sa iubim? Ce ne face sa ii uram pe unii oameni si ce anume este iertarea?

Iertarea
implica recunoasterea ca persoana care ne-a ranit este mai mult decat o simpla persoana care ne-a ranit. El sau ea este, de fapt, chiar daca vrem sa recunoastem sau nu, o fiinta umana cu drepturi depline si in mod sigur nu este scopul vietii lui/ei sa en raneasca pe noi. In esenta, iertarea este recunoasterea ca o persoana care ne-a facut rau are capacitatea de a iubi si ii oferim oportunitatea sa demonstreze acest lucru.

Iertarea ne cere sa privim "infractorul" nu ca pe un rauvoitor, ci ca pe un om confuz , care  intr-o anumita conjunctura ar fi putut crede ca prin ranirea noastra ar fi putut deveni intr-un fel mai fericit. In al doilea rand, iertarea ne cere sa renuntam la mania noastra, la dorinta de a pedepsi sau de a oferi o lectie, nevoii de a face rau, ideii ca prin alegerea de a ierta o ofensa trecem cu vederea intr-un fel o nedreptate ce ni s-a facut.

Iertarea nu inseamna neaparat sa redam persoanei care ne-a ranit acelasi statut in vietile noastre. Iertand, vom trece la vindecarea de rani care ne-au fost cauzate sau pe care ni le-am cauzat si ne vom readapta viata la noua situatie. Ce beneficii izvorasc din iertarea oamenilor cu care am interactionat intr-un mod mai putin placut?

1. iertarea este singura modalitate de a rupe un ciclu al violentei;
2. iertand devenim mai plini de compasiune;
3. iertarea aduce imblanzirea furiei noastre. Daca vom continua sa ramanem atasati de furie, de obicei, aceasta va iesi la iveala si o vom indrepta catre oameni care nu ne-au gresit cu nimic.

Daca ai o ranchiuna impotriva cuiva care te-a ranit grav, gaseste o cale sa-il ierti, da-ti voie sa ierti, astfel nu numai ca vei obtine multe beneficii in primul rand pentru tine, dar in cele din urma poti avea puterea de a transforma viata persoanei pe care o ierti. Nu intotdeaua, desigur, insa uneori, da. Si daca da, iertandu-i pe ei nu numai ca te eliberezi pe tine, ci contribui la ceva de o importanta mai mare. Si nu uita, ca si tu la rindul tau ai gresit fata de cineva. Daca vrei sa fi iertat(a) invata mai intii sa ierti!

 
Subiectul:   iertare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-03-26
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Elisabeth Gilbert despre creativitate si geniu
 
Elisabeth Gilbert despre  creativitate si geniu Elizabeth Gilbert, autoarea cartii "Manaca, roaga-te, iubeste" discuta despre legatura dintre geniu, creativitate si inevitabila nebunie, legatura pe care omenii o atribuie geniului inca din ultimii 500 de ani. ...
 
Fericirea nu are nevoie de motive
 
Fericirea nu are nevoie de motive Fericirea este o stare independenta de factorii externi, ea manifestandu-se in interiorul fiecaruia. Credintele legate de faptul ca fericirea necesita un motiv pentru a se manifesta la diferiti indivizi sunt false. Am putea spune "Am nevoie de o casa pentru a fi fericit". Fals! Acel obiect de care spunem ca apartine fericirea noastra nu este decat o scuza de care sa ne legam atunci cand suntem nefericiti pentru a nu ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>