Care este diferenta dintre dezvoltare personala si spirituala? 

print
 
Care este diferenta dintre dezvoltare personala si spirituala?

In viata de zi cu zi, conceptul de crestere spirituala si cel de dezvoltare personala au tendinta sa se amestece intre ele. Exista multe lucruri care sunt numite spirituale, dar care se regasesc si in domeniul de dezvoltare personala. In ambele cazuri, cunoasterea de sine este un aspect important. Dar pentru a completa acest proces este nevoie de o a treia etapa si anume cautarea iluminarii.

Dezvoltarea personala nu trebuie sa fie spirituala. Persoanele care urmeaza un curs de gradinarit sau de cusut nu fac decat sa se dezvolte personal. Dezvoltarea personala poate lua forma de reorientare profesionala, sau de imbunatatire a abilitatilor pe care deja le ai. Psihoterapia este de asemenea o mod de a te dezvolta personal. Pe scurt, tot ceea ce te ajuta sa functionezi mai bine, din punct de vedere profesional sau personal este o forma de dezvoltare personala.

Nici un exemplu din cele de mai sus nu are nimic spiritual. Insa, cei care urmeaza un curs de management, in anumite cazuri vor invata exercitii de meditatie. Acest lucru inseamna ca seminariile pentru dezvoltare personala folosesc tehnici spirituale. Ceea ce fac ei la aceste cursuri nu este spiritual, deoarece spiritualitatea implica o transcendere a vietii cotidiene, sa existe in context o referire la o putere mai mare, Dumnezeu sau inspiratie.

Dezvoltarea spirituala este atunci cand oamenii invata sa fie mai etici in viata lor de zi cu zi, si invata sa contribuie mai mult in societate. Valorile vechi sau noi ar trebui sa joace un rol activ in activitatile zilnice ale unei persoane, pentru ca aceasta dezvoltare sa fie numita spirituala.

Dezvoltarea personala presupune dobindirea de noi abilitati cum ar fi sa inveti cum sa fii mai productiv, sa gestionezi stresul sau sa devii de succes. Nu este nimic gresit in aceste actiuni, insa totul este concentrat pe persoana in sine. Aceasta dezvoltare se transforma in crestere spirituala, atunci cand sunt luate in considerare efectele actiunilor noastre asupra altora.

Cresterea spirituala include sustinerea pe care o pot simti oamenii, atunci cand fac parte dintr-un grup cu care impartasesc aceleasi idealuri. De exemplu, o persoana se converteste la crestinism pentru ca gaseste in Isus puterea de a depasi alcoolismul. Aceasta experienta este una complet diferita, iar transformarea personala include cu siguranta o componenta spirituala.

In hinduism si budism exista ipoteza de baza ca fiintele umane pot fi eliberate din vartejul problemelor de zi cu zi. Aceasta eliberare se realizeaza prin atingerea starii de constiinta Nirvana. Cei care urmeaza una dintre aceste cai sunt in cautarea iluminarii.

Calea spirituala seamana foarte mult cu un diamant cu mai multe fatete, mult mai multe decit decat sa traiesti o viata etica si sa ai sentimentul ca `exista ceva mai mare`. Aceasta cale solicita daruire si perseverenta, obiectivul unei persoane angajate pe o astfel de cale fiind reorientat spre starea interioara.

 
Subiectul:   dezvoltare personala Categoria:   spiritualitate Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Beneficiile generale ale Meloterapiei
 
Beneficiile generale ale Meloterapiei Armonia sunetelor poate face minuni cu noi iar acest lucru a fost demonstrat in urma unor studii care au fost facute in timp. A fost descoperit faptul ca muzica poate provoca stari bune, facand trecerea de la o stare de frustrare la una de incredere in viata. ...
 
Drumul prin viata - cine il dicteaza?
 
Drumul prin viata - cine il dicteaza? In momentul in care venim pe lume nu avem idee de drumul pe care va trebui sa il urmam in viata. Copilaria este momentul in care ne dam seama ce ne place, sau ce am vrea "sa ne facem". Este perioada in care vrem sa devenim aviatori, medici, cantareti sau actori. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>