Cand frica devine fobie 

print
 
Cand frica devine fobie

Temerile sunt comune pentru toata lumea. Fiecare individ are propria sa teama, intr-un fel sau altul, desi exista unii care spun ca sunt neinfricati. Frica este ceva normal atunci cand este rationala. Frica rationala serveste ca un mecanism de aparare impotriva lucrurilor care prezinta un pericol. Astfel de temeri includ frica de serpi, foc, paianjeni, care sunt bazate doar pe instinctul de supravietuire.

Frica irationala este cea care produce neplaceri, cunoscuta si sub numele de fobie. Fobia nu ajuta nici o persoana, in nici un fel. Aceasta poate perturba chiar si activitatile zilnice ale unui individ. Fobiile includ teama de a merge la dentist, de a lua liftul sau de a merge la un eveniment. Persoanele care au fobii sunt constiente de irationalitatea acestora, dar pur si simplu nu le pot controla. 

Exista trei categorii generale de fobii: fobia specifica, sociala si agorafobia.

1. Fobia specifica este frica extrema, irationala fata de un loc, o situatie sau un obiect. Ca exemple putem enumera: teama excesiva de inaltimi, poduri, insecte, spatii inchise, paianjeni etc. Cea mai comuna fobie este claustrofobia, care inseamna frica de a fi intr-un spatiu inchis  (liftul), si fobia de sange care implica teama de ace, rani, si sange.
2. Fobia sociala mai poarta si numele de tulburare de anxietate sociala. Aceasta este caracterizata prin teama coplesitoare de a fi umilit in timpul unei activitati sociale.
3. Agorafobia este tipul de fobie unde teama vine din gandul ca iesirea dintr-o situatie sau obtinerea de ajutor de la o anumita situatie pare imposibila. Aceasta fobie poate fi experimentata in mijlocul unei multimi, in masina sau pur si simplu cand stai la o coada. Intr-o anumita masura, cei care sufera de aceasta fobie se simt in siguranta doar atunci cand sunt acasa.

Fobiile nu au simptome, iar daca ele exista, bolnavul se comporta ca si cum s-ar confrunta cu o amenintare reala. Exista si unele simptome, care sunt dincolo de raspunsul normal la temeri. Un simptom frecvent intalnit este reactia de anxietate, care include greata, transpiratie excesiva, tremor si teroare.

Alte simptome pentru a identifica fobia sunt temerile fata de obiecte care nu prezinta nici un pericol, teama intensa de a fi judecat, reactii necontrolate la ceva, sau consumarea bauturilor alcoolice sau a altor substante pentru a scapa de sentimentul de anxietate.

De cele mai multe ori, frica este ceva care chiar nu poate fi controlat. Acesta este modul organismului de a ne avertiza ca este posibil sa fim pusi in pericol. Cu toate acestea, atunci cand aceste temeri devin irationale, precum fobiile, acestea pot avea un impact negativ asupra stilului de viata. In cazul in care frica pare sa fie deja irationala, atunci este recomandata consultarea unui specialist pentru o analiza completa a starii de sanatate.

Un om curajos, nu este un om care nu are frici ci acel om care isi indeplineste obiectivele in ciuda fricilor. Deci, daca te-ai observat ca iti este frica de ceva, fa un pas inapoi, analizeaza situatia, decide daca esti in pericol sau nu, si daca nu, atunci regrupeaza-te si ACTIONEAZA!

 
Subiectul:   minte, ganduri Categoria:   minte si emotii Data: 2012-02-14
 
Autor:          iuliana s.

"Dezvoltarea personala este importanta pentru fiecare dintre noi deoarece sunt multe lucruri esentiale despre care nimeni nu ne invata la scoala, lucruri pe care trebuie sa le invatam singuri, pas cu pas..."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

Esti ceea ce comunici!
 
Esti ceea ce comunici! Comunicarea face parte din noi. Ne construim intreaga viata prin intermediul comunicarii. Suntem ceea ce comunicam despre noi si mai ales ceea ce comunicam cu noi. Modul in care ne comunicam noua insine cine suntem si care sunt obiectivele pe care le avem de atins reflecta abordarea pe care o avem fata de propria viata. ...
 
Incredere sau neincredere in propria persoana
 
Incredere sau neincredere in propria persoana Vedem in fiecare zi oameni care merg pe strada cu capul sus, cu pieptul inainte, cu un zambet usor pe buze, emanand siguranta, incredere si confort. Sigur te-ai intrebat adesea cum reusesc sa faca asta. Poate ca i-ai si invidiat ca reusesc sa atraga privirile, desi nu sunt nici cei mai frumosi si nici cei mai bogati oameni. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>