Elemente ale comunicarii non-verbale 

print
 
Elemente ale comunicarii non-verbale

De cele mai multe ori consideram cuvintele suficiente pentru transmiterea unui mesaj. Cand comunicam ne axam pe partea verbala si uitam de importanta gesturilor noastre. Comunicarea non-verbala  exprima  cele mai mici detalii in legatura cu persoanalitatea noastră, fara ca noi sa ne dam seama de acest lucru.

Comunicam
prin vestimentatie, prin accesorii, prin machiaj, prin pozitie, prin gesturi, prin tonalitate si chiar prin privire. Pentru a completa si sustine elementele verbale cu cele non-verbale este important sa acordam o atentie sporita modului in care corpul nostru comunica.

Haine si accesorii

O vorba din popor spune ca "haina il face pe om" si din perspectiva comunicarii non-verbale chiar asa si este. Oamenii bine imbracati denota educatie, succes, putere, bani. Imbracamintea poate accentua frumusetea fizica. Felul in care ne imbracam comunica elemente  ale personalitatii noastre.  Spre exemplu o femeie imbracata provocator poate exprima disponibilitate in timp ce o femeie imbracata decent denota seriozitate si confera incredere. Nu trebuie sa ne imbracam elegant in orice context, dar este necesar sa avem o tinuta adecvata oricarei situatii.

Timbrul vocii

Fiecare persoana comunica prin timbrul vocii sale. Timbrele subtiri pot declansa un comportament de ocrotire din partea celorlalti. S-a constatat ca in afaceri femeile cu voce mai joasa sunt considerate mai inteligente, mai autoritare si mai demne de incredere. Indiferent de timbrul vocii este important sa pastram o tonalitate echilibrata.

Intesitatea vocii

De multe ori suntem tentati sa credem ca persoanele care ridica vocea sunt agresive. Uneori ne inselam, intesitatea vocii nu constitue decat un semnal care ne poate induce in eroare daca il interpretam izolat de celelalte semnale. In alte cazuri reducerea intensitatii sonore a vocii este realizata pentru a se atrage atentia. Este clar ca aceia care rostesc mai incet anumite cuvinte doresc  in mod constient sa le sublinieze importanta.

Ritmul vocii

Studiile au demonstrat ca in functie de ritmul vorbirii putem identifica  cu destula precizie tara sau zona din care provine o persoana, nivelul ei de scolarizare, chiar si profesia si preferintele culturale. In general persoanele care vorbesc mai repede (au un numar crescut de silabe pe minut) dau dovada de inteligenta pentru ca sunt familiarizate cu cuvintele pe care le folosesc cu rapiditate.

Pauzele din actul vorbirii

Ca semnal paralingvistic pauzele pot fi inconstient realizate dar si intentionate. Unii oameni doresc sa atraga atentia asupra a ceea ce spun ridicand tonul, altii o fac mai subtil prin intreruperea comunicarii, facand pauze inaintea cuvintelor pe care vor sa le sublinieze. Totodata pauzele subliniaza diferenta de statut social dintre interlocutori sau nevoia persoanelor de a reflecta inaintea formularii raspunsului.

Expresii faciale

Componentele faciale pot comunica o serie de informatii despre noi. Fruntea si sprancele indica inteligenta unei persoane. Ochii indica afectivitatea si incarcatura emotionala. Nasul si gura comunica senzualitatea unei persoane. Barbia indica vointa.
Privirea este o componenta importanta in cadrul comunicarii non-verbale. Exista diferite tipuri de priviri:

  • privirea oficiala: indreptata intr-un loc care este situat in varful unui triunghi echilateral format de pupile, si este adresata strainilor;
  • privirea amicala: orientata in dreptul nasului, a mustatii;
  • privirea intimă: este indreptata spre buze sau mai jos;

Specialistii in domeniul comunicarii non-verbale spun ca o privire  nu trebuie sa depaseasca 1.18 secunde, altfel este considerata indecenta.

 
Subiectul:   comunicare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-03-26
 
Autor:          roxana b.

"...ma caracterizeaza: dorinta de a face intotdeauna ceva mai mult decat pot, incapatanarea de a nu renunta niciodata, ambitia de a lupta pentru ceea ce imi doresc, curajul de a accepta infrangerile si de a invaĊ£a din ele, optimismul permanent si admiratia pentru tot ce inseamna valoare."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

De ce este importanta acceptarea de sine
 
De ce este importanta acceptarea de sine Exista intotdeauna ceva ce nu ne place la noi, fie ca e vorba de inaltimea noastra, de greutate, de modul in care reactionam in diverse situatii. Nu ne putem iubi defectele, pentru ca simtim ca din cauza lor nu ne putem face placuti si nu ne putem integra. Uneori, punem pe seama acestor defecte faptul ca nu putem avea o relatie, ca nu putem fi fericiti, sau ca viata noastra nu este asa cum ne-am imaginat-o ...
 
Depaseste-ti lenea si atinge-ti obiectivele
 
Depaseste-ti lenea si atinge-ti obiectivele Lenea nu este altceva decat o forma de energie, insa una negativa. De multe ori aceasta energie nu este constientizata. Tocmai de aceea creste si probabilitatea inregistrarii unui esec. De cele mai multe ori lenea este practic o negare a unei actiuni prin folosirea unei scuze cum ar fi lipsa de motivare. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>