Cum sa rezolvi un conflict de comunicare 

print
 
Cum sa rezolvi un conflict de comunicare

De multe ori, suntem pusi in situatia de a comunica cu persoane care nu adera la aceeasi paradigma ca si noi, ei au alte idei, alte preconceptii si din punctul nostru de vedere gandesc eronat. De aici si pana la declansarea unui conflict de comunciare nu mai este decat un pas. De regula nici nu realizam cand comunicarea iese din parametrii unei discutii normale si se transforma intr-un conflict.

Fiecare persoana este unica in felul sau. Nu avem cu totii aceleasi ganduri, idei, valori si credinte. Fiecare dintre noi are propriul stil de viata si propriul mod de a actiona in anumite situatii.  De cele mai multe ori suntem tentati sa credem ca dreptatea este de partea noastra si sa agresam verbal interlocutorul. In astfel de situatii nu vom reusi decat sa amplificam conflictul, nu sa il rezolvam. Pentru a rezolva un conflict de comunicare este ideal sa acordam atentie informatiilor pe care le comunicam, atitudinii noastre si nu in ultimul rand sa nu uitam sa ne pastram respectul fata de cei cu care comunicam.

Elemente ce te pot ajuta sa rezolvi un conflict comunicational

  • ai grija ca mesajul pe care il transmiti sa nu fie unul agresiv. Poate nu realizezi, dar atunci cand esti nervos poti sa spui lucruri fara sa le treci prin filtrul ratiunii. Este indicat sa te gandesti la implicatiile vorbelor tale inainte sa spui ceva ce ar putea spori intensitatea conflictului.
  • fii atent la elementele comunicarii non-verbale. Poti transmite anumite mesaje fara sa realizezi acest lucru. Pozitia corpului, modul in care gesticulezi precum si privirea ta pot transmite o serie de informatii despre tine. Este important sa iti pastrezi un limbaj al corpului cat mai echilibrat si sa nu transmiti agresivitate.
  • nu ridica tonul vocii. Chiar daca consideri ca ridicarea tonului vocii te va ajuta sa te faci mai bine inteles, acest lucru nu va diminua intensitatea conflictului. Tipand risti ca interlocutorul tau sa actioneze in acelasi mod si astfel vei crea o atmosfera si mai tensionata.
  • elimina barierele comunicationale. Fie ca este vorba de zgomotul de fundal, de distanta, de calitatea telefonului pe care il folosesti sau pur si simplu orice alt element ce poate afecta calitatea comunicarii. Asigura-te ca le vei elimina.
  • straduieste-te sa iti intelegi interlocutorul. Daca persoana cu care comunici provine dintr-o alta zona sau tara nu ii condamna afirmatiile sau comportamentul. Fiecare tara isi are propria cultura si propriile obiceiuri. Ceea ce intr-o tara poate avea o anumita semnificatie in alta tara poate avea una cu totul diferita. Fii atent la acest aspect!
  • arata respect! Indiferent de intensitatea conflictului, nu uita sa arati respect fata de cel cu care comunici. Daca ii respecti pe cei din jurul tau inseamna ca te respecti si pe tine.
  • asculta-ti interlocutorul. Chiar daca consideri ca transmite o informatie enorata sau nu aderezi la parerea acestuia, nu il intrerupe si lasa-l sa finalizeze ce are de spus.
  • foloseste argumente concludente atunci cand sustii un anumit lucru. Pentru a oferi o baza solida afirmatiilor tale este indicat sa folosesti fapte doveditoare sau alte informatii care sa sustina ceea ce spui. Actionand in acest mod vei arata ca informatiile pe care le spui sunt veridice.
  • concentreaza-te pe solutionarea conflictului si nu pe intensificarea sa. Ofera posibile solutii la problemele pe care le discutati si accentueaza acele pareri comune pe care le-ati descoperit in cadrul discutiei. Focalizeaza-te pe minimalizarea conflictului si pe gasirea unei cai de comunicare asertiva.
 
Subiectul:   comunicare Categoria:   minte si emotii Data: 2011-05-03
 
Autor:          roxana b.

"...ma caracterizeaza: dorinta de a face intotdeauna ceva mai mult decat pot, incapatanarea de a nu renunta niciodata, ambitia de a lupta pentru ceea ce imi doresc, curajul de a accepta infrangerile si de a invaĊ£a din ele, optimismul permanent si admiratia pentru tot ce inseamna valoare."

 
Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

Comenteaza articolul

Nume:
 
Email:
 
Website:
 
Comentariu:
 
Cod de validare:
 

 

Recomanda articolul :

 
Email(uri)* :
Mesaj :
*Introduceti adresele de email separate prin virgule
 
Trimite Anuleaza
 

 

Mai multe articole text»


Din aceeasi categorie

7 obiceiuri ale increderii in sine
 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile ...
 
Ne alegem trecutul?
 
Ne alegem trecutul? Descoperirile recente ne fac sa regandim intelegerea istoriei. Conform fizicianului Stephen Hawking, istoriile universului depind de ceea ce se masoara, in mod contrar ideii obisnuite ca universul are o istorie de observator-independent. ...
 
E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>