Dezvoltarea personala, intre capcana si reusita 

dezvoltarea-personala-intre-capcana-si-reusita

Dezvoltarea personala este un proces care necesita timp si nu este intotdeauna confortabil. Ca sa trecem de la un stil de viata la altul, de la o stare mentala la una superioara e nevoie de eforturi sustinute si de tarie pentru a duce lucrurile la bun sfarsit.
Desi dezvoltarea personala ne poate aduce multe satisfactii pe mai toate planurile, ea are si capcane. Una dintre capcane este tocmai faptul ca dezvoltarea personala nu inseamna sa construim de la capat un nou caracter, o noua personalitate, un nou mod de a fi si de a privi lucrurile.
Inseamna sa construim pe bazele deja existente. Acesta este unul dintre lucrurile pe care multi oameni le scapa din vedere. E ca in cazul unei cladiri. De ce sa renovezi cu bani mai putini cand poti sa demolezi si sa construiesti chiar si o noua temelie ce necesita o investitie mult mai mare?
Costurile sunt mult mai mari daca adoptam a doua varianta. Asa este si in cazul in care incercam sa aplicam dezvoltarea personala de la zero, asa cum credem noi. Nu incepem niciodata de la zero ci imbunatatim ceea ce avem.
Este necesar un bilant al lucrurilor pe care le consideram in regula la noi insine si cele pe care am vrea sa le transformam in bine. Ne ajuta sa ne constientizam defectele, calitatile, virtutile. Ne ajuta sa construim pe o temelie deja existenta lucruri mult mai bine.
Daca ne asteptam sa obtinem titluri sau sa castigam financiar de pe urma dezvoltarii personale sau daca vrem sa ne initiam in acest proces nu ar trebui sa o facem pentru ca ne-ar putea aduce faima, diplome sau castiguri banesti.
Dezvoltarea personala este intr-adevar o sursa de castig atunci cand ceea ce am invatat si aplicat asupra noastra, aplicam si in ceea ce facem in fiecare zi. De exemplu, atunci cand aplicam autocontrolul asupra noastra intr-o situatie tensionata la munca, avem de castigat. Nu ne lasam nervii de moment sa strice relatia pe care o avem cu colegii sau cu sefii nostri.
In fond, intotdeauna regretam "descarcarile" emotionale dupa ce am spus tot ceea ce aveam pe suflet intr-un moment vulnerabil. Daca exersam si reusim sa intram in starea de flow atunci cand facem ceva, roadele se vor vedea negresit. Concentrandu-ne atentia maxima asupra lucrurilor pe care le intreprindem, le vom face mai bine, mai repede si ne vor aduce rezultate mult mai bune.
Din dezvoltarea personala se pot obtine castiguri sufletesti si materiale pana la urma. Daca la serviciu ne facem treaba mult mai bine, intotdeauna se va ivi cineva care sa observe acest lucru si mai tarziu va veni si o prima sau o marire de salariu.
Capcana dezvoltarii personale este aceea ca daca nu exista o motivatie suficient de puternica, la un moment dat vom esua si va ramane doar o tentativa de schimbare si perfectionare.
Motivatia nu ar trebui sa fie "Vreau sa aplic dezvoltarea personala in viata mea pentru ca imi va aduce castiguri financiare si recunoastere" ci "Imi doresc sa integrez dezvoltarea personala in viata mea de zi cu zi si sa imi dezvolt abilitatile pentru ca aceasta imi va genera satisfactii personale".
Este vorba de ceea ce ne aduce noua bun dezvoltarea personala. Transformarea intr-o fiinta net superioara, cu capacitati exploatate, cu sentimente profunde si cunostinte despre domenii care multor oameni le raman inca un mister.
Prin urmare, trebuie sa acceptam iesirea din zona de confort. Sa renuntam la obiceiurile care ne rapesc timpul pe care trebuie sa ni-l alocam noua. In primul rand, avem nevoie de sustinere. Avem nevoie sa ne insotim de oameni care gandesc intr-un mod pozitiv pentru a ne "molipsi" de pozitivism.
Dezvoltarea personala inseamna acceptare, o viata sanatoasa, flexibilitate in gandire, organizare, strategie, folosirea maxima a resurselor de care dispunem, empatie, traiul in prezent, nu in trecut sau in viitor, vindecarea ranilor, acceptarea realitatii cu bune si cu rele, un sentiment de implinire si constientizare.
Toate aceste lucruri necesita iesirea din zona de confort. Pentru a evita capcana in care noi credem ca aplicam dezvoltarea personala dar de fapt ne simtim destul de confortabil e nevoie sa simtim ca ceva se schimba, ca ceva nu mai e la fel si ca nu ne mai simtim la fel de comod cu noi insine.
Cand ajungem sa constientizam ca schimbarea a inceput, suntem pe drumul cel bun. Aceasta este confirmarea de care avem nevoie sa stim ca suntem pe drumul evolutiei personale si spirituale. Si cand zona de confort incepe sa fie din ce in ce mai departe iar noul isi ia locul in viata noastra, am depasit deja teama de necunoscut.
Daca stim cum sa evitam aceste capcane, suntem deja la jumatatea drumului!

Disclaimer :

Autorii acestui site, in afara de cazurile specificate in mod expres, nu sunt medici, psihologi sau terapeuti, nu se prezinta astfel si nu se substituie persoanelor cu studii autorizate in domeniu. Ca urmare materialele de pe acest site au scop strict de informare si sunt destinate exclusiv dezvoltarii personale, si nu diagnosticului, tratarii sau vindecarii unor situatii patologice. Teoriile, ideile si aplicatiile prezentate sunt viziunea personala a autorilor si nu pot substitui in nici un fel consultatiile de specialitate. Fiecare vizitator al site-ului este responsabil pentru propriile idei, propriile decizii, propriul confort fizic, emotional, mental si spiritual. Iti recomandam sa nu aplici nimic ce ti-ar putea aduce suferinta fizica, mentala, emotionala, spirituala. Utilizeaza doar ce ti se pare a fi util pentru tine, si ignora restul.

E V E N I M E N T E - unde mergi
 
M A G A Z I N - produse pentru o viata mai frumoasa
 
Login
 
 
Ultima carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vo ...
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in si ...
 
 
 
Reclama 6
 
 
 
Reclama 7
 
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de  ...
 
 
 
R A D I O -muzica pentru suflet
 
Reclama 8
 
 
 
 
 
Ultimul articol text

7 obiceiuri ale increderii in sine

 
7 obiceiuri ale increderii in sine Inainte de a deprinde noi obiceiuri trebuie sa renunti la vechile obiceiuri. Exista 7 obiceiuri esentiale pe care trebuie sa le stapanesti. Dupa ce faci toate aceste lucruri, nu te vei mai gandi la obtinerea unei increderi in sine puternice, ci aceasta devine o parte ta ca persoana. Atunci cand se intampla acest lucru, te vei simti in mod natural puternic, vei face din ce in ce mai putine alegeri gresite si actiunile tale te vor duce spre realizari tot mai mari. ...
 
 
Ultimul articol video

Introducere in reflexologie [video]

 
Reflexologia este o practica veche de vindecare si metoda alternativa si moderna de ingrijire a sanatatii. Desi aceasta practica a fost recunoscuta la nivel global ca o forma viabila de vindecare de mai multi ani, numai recent reflexologia a devenit cunoscuta si acceptata in mai multe tari. ...
 
 
Ultimul articol carte

Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte]

 
Pescarusul Jonathan Livingston - Richard Bach [carte] In `Pescarusul Jonathan Livingston` vom intalni o pasare care vrea sa se uite dincolo de viata normala, care pentru o pasare inseamna a manca, a dormi si a se reproduce. Aceasta pasare vrea sa zboare cat mai sus si mai rapid si sa faca cele mai indraznete miscari. Richard Bach stia, evident, o multime de lucruri despre aviatie si fascinatia acestuia este evidenta in carte. El reuseste sa impleteasca intr-un mod extrem de armonios domeniul aviatiei, aerodinamica, spiritualitatea si intrebarile de genul "de ce suntem aici" intr-o tesatura diafana si vesnic actuala ...
 
 
 
close

Te rugam sa te loghezi pentru a putea folosi aceasta optiune

 
User:
 
Parola:
 
 
Am uitat parola >>>